Ajuntament de Roses
Sou a: Inici / Noticies / “En Temps de l'Anita” inaugura la nova sala d'exposicions de l'Estanc de la Punta

“En Temps de l'Anita” inaugura la nova sala d'exposicions de l'Estanc de la Punta

Divendres 11 de juliol ha tingut lloc la inauguració de la mostra “En temps de l'Anita. Roses i el Boom Turístic, 60's i 70's”, amb què l'Ajuntament de Roses obre al públic la nova sala d'exposicions habilitada a la planta baixa de l'edifici municipal de l'Estanc de la Punta-Ca l'Anita. Amb aquesta actuació, el consistori dóna compliment a la voluntat dels veïns del municipi a destinar aquest local a espai expositiu, segons es desprengué de la consulta ciutadana realitzada a finals de 2012.
“En Temps de l'Anita” inaugura la nova sala d'exposicions de l'Estanc de la Punta

Actes d'Inauguració

14/07/2014 07:42 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Les darreres obres d'adequació realitzades a la planta baixa de Ca l'Anita, amb l'enderroc i desmuntatge de la compartimentació existent fins ara, l'adequació de tancaments i el canvi de paviments, han permès la creació d'un espai diàfan d'uns 125 m2, que des d'avui i fins al 28 de setembre, allotja l'exposició que ret homenatge a l'antiga propietària de l'Estanc de la Punta, Anna Marés.

 

Amb l'execució d'aquest projecte, s'ha donat compliment a la voluntat dels veïns del municipi que van participar al desembre de 2012 en l'enquesta proposada pel consistori sobre els usos a què destinar el nou equipament. Un 86,25% dels participants va manifestar el seu desig perquè es complís la darrera voluntat de l'antiga propietària, qui en la donació de l'antic immoble realitzada a favor del consistori a la seva mort, l'any 2007, especificà que volia que la planta baixa de l’edifici es destinés a sala d’exposicions i que l’equipament s’anomenés “Estanc de la Punta”.

 

En Temps de l'Anita” inaugura el nou espai

 

D'aquesta manera, d'acord als resultats de la consulta ciutadana realitzada i a la voluntat de l'Anna Marés, l'Ajuntament de Roses inaugura l'exposició “En temps de l'Anita. Roses i el Boom Turístic, 60's i 70's”, consistent en un recorregut per la Roses d'aquestes dues dècades, que mostra el paral·lelisme entre l'eclosió del turisme a la població i la trajectòria de l'Anna Marés i de la seva activitat comercial, molt vinculada a la història rosinca.

 

Filla d'un pescador, l'Anita rebé la primera educació durant la Segona República. Va sobreviure la Guerra Civil, i al final de la postguerra començà a introduir-se en el món del comerç al detall, inicialment encarat a un públic essencialment femení amb la venda de bijuteria fina (1959) i posteriorment roba (1962), des del seu establiment de la casa familiar del carrer Sant Elm.

  

Aquells anys suposaren l'esclat del boom turístic a Roses, i la transformació social i urbana més gran de la població en els darrers segles d'existència. Potser per això l'Anita decidí reenfocar el seu negoci, i el 1963 traslladà la botiga al número 1 de la plaça de Sant Pere. 10 anys més tard la botiga es convertí en l'estanc número 2 de Roses, popularment conegut com estanc “de la Punta” o, simplement, “Ca l'Anita”, convertint-se ràpidament en un dels comerços més apreciats de la vila, tant per als propis residents com per als estiuejants.

 

L'exposició s'inicia amb una mostra d'imatges, objectes i documents relatius al negoci de l'estanc, per continuar amb un recorregut per les dècades dels anys 60 i 70 a Roses, des de l'arribada dels primer banyistes i l'incipient turisme inicial fins al seu esclat definitiu. A través de fotografies, plafons i objectes, la mostra visualitza com era Roses abans de la transformació provocada pel turisme, els contrastos existents entre el tradicional món mariner i el nou món turístic a partir dels anys 60, els intents de protecció del medi, les campanyes de captació de visitants, l'oferta turística i l'obertura de nous negocis, com l'Estanc de l'Anita.

 

A la primera planta de l'edifi, la mostra es completa amb la instal·lació d'un audiovisual que recull imatges i vídeos de la Roses dels anys 60 i 70, dedicat a l'expansió de l'ús de la televisió i el vídeo durant aquestes dècades.

 

L'exposició es pot visitar tots els laborables de 18 a 21 h, i caps de setmana i festius de 12 a 14 h i de 18 a 21 h. L'accés és lliure.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Accions del document

© Ajuntament de Roses 2013
Pl. de Catalunya, 12 - 17480 ROSES
Telf: 972 25 24 00 - informacio@roses.cat

Desenvolupament i Projecte Web per SEMIC Internet