3.500 persones desfilaran al Carnaval de Roses

Més de 70 colles, 67 carrosses i 3.500 participants desfilaran durant les passades del Carnaval de Roses que tindran lloc el divendres 28 de febrer (passada nocturna, a les 21 h), dissabte 1 de març (desfilada infantil, a les 16 h), i diumenge 2 de març (passada de petits i grans, a les 12 h). Tot i mantenir-se fidel a l’essència i activitats tradicionals del carnaval rosinc, que enguany se celebra del 27 de febrer al 3 de març, l’Àrea de Carnaval i Festes de l'Ajuntament de Roses segueix donant impuls a les millores incorporades en les passades edicions, tals com l’ampliació del programa de dijous gras o la millora en l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda. Enguany, les novetats recauen també en el canvi d'escenari del fi de festa de Dijous Gras i en la incorporació d'una partida pressupostària destinada a subvencionar les colles de Carnaval.
19/02/2014 08:10 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Les principals novetats del Carnaval de Roses 2014 són el trasllat de la sessió de dj's que tenia lloc a la sala de la SUF fins a la plaça Frederic Rahola. Aquest canvi permetrà evitar desplaçaments i donar continuïtat a la primera nit de festa, després de les actuacions de Joan Pera com a pregoner del carnaval d'enguany, i del grup de versions musicals Tràfic.

Una altra nova incorporació és la dotació d'una nova partida pressupostària municipal destinada a subvencionar amb un ajut de 250 €, totes aquelles colles que porten carrossa durant les passades, amb l'objectiu d'ajudar a sufragar les despeses que la confecció de les mateixes representa per als seus components.

Tot i aquestes millores, el consistori ha aconseguit mantenir -i inclús rebaixar-, el pressupost que destina anualment a l’organització del Carnaval. Concretament, el total d’activitats, actuacions i serveis necessaris per a la seva celebració, ascendirà enguany a un pressupost de 121.000 € (6.000 € menys que el de l'edició 2013). D’altra banda, l’Ajuntament manté la gratuïtat dels diferents actes organitzats per afavorir la màxima participació, a excepció de l’arrossada popular que, no obstant, també resulta bonificada.

L’ampliació del programa es manté

 

La sessió de dj's Joventut Rosinka de dijous gras, es manté amb una nova ubicació: la plaça Frederic Rahola. Tindrà lloc just després de la festa de presentació del Carnaval. El Rei Carnestoltes arribarà a les 21.30 h a la plaça Catalunya, des d’on una cercavila l’acompanyarà fins a la plaça Frederic Rahola. Un cop allà tindrà lloc la lectura del pregó a càrrec de Joan Pera, seguida de l’actuació de la formació Tràfic (versions).

Les discomòbils del Pavelló d’Esports, dirigides al públic juvenil, mantenen també l’ampliació de les dues passades edicions, celebrant-se així un total de tres sessions nocturnes (divendres, dissabte i diumenge), i una infantil dissabte a la tarda, en aquest cas a la Frederic Rahola. 

L’ordre de sortida a les passades, decidit per sorteig

 

El nombre d'inscripcions per participar en les passades d’enguany ha estat d'un total de 70 colles, 67 de les qual desfilaran amb carrossa, i un total de 3.500 persones disfressades. L’ordre de sortida de les diferents colles, s’ha decidit novament amb un sorteig celebrat al Teatre Municipal. D’aquesta manera, el Departament de Carnaval i Festes vol facilitar el procés d'inscripcions i estalviar les llargues hores de cua que havien de fer les colles per aconseguir una bona posició de sortida.

Les passades es mantenen en els seus horaris habituals: divendres a les 21 h, dissabte a les 16 h (infantil) i diumenge a les 12 h (passada de petits i grans), amb els corresponents balls a l’envelat de la plaça Frederic Rahola a continuació de les mateixes (divendres amb els grups The Covers Band i 7Drock, dissabte amb l'Hotel Cochambre i diumenge amb l'orquestra La Selvatana.

Accessible a tots els públics

El Carnaval de Roses disposa de la instal·lació d’una plataforma alçada a la plaça Catalunya, degudament senyalitzada i habilitada amb una rampa d’accés, destinada a facilitar una òptima visibilitat a les persones amb mobilitat reduïda. El consistori vol garantir d’aquesta manera que tothom pugui gaudir de la festa en les millors condicions.

Una altra millora prevista per enguany és l'ampliació del número de lavabos químics distribuïts al llarg de l'Av. de Rhode, per donar un millor servei a participants i públic.

Un Carnaval que manté vives les tradicions

Una altra de les característiques del Carnaval de Roses és el manteniment d’actes que gaudeixen d’una llarga tradició. És el cas de les Matinades de Carnestoltes a càrrec de la Companyia de la Ciutadella (miquelets i canoners), la celebració de l’Arribada del Rei Carnestoltes amb el traspàs de poders (la clau i l’euro) que l’alcaldessa fa al rei dels poca-soltes, o la lectura del Testament.

Roses és de les poques poblacions que manté encara viva la celebració del sepeli de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, el seu enterrament, la posterior purificació pel foc i la lectura del testament, durant la qual la societat rosinca passa revista a tot allò succeït durant l’any, en clau d’humor i sàtira.

Una altra tradició, aquesta en l’apartat gastronòmic, arriba la darrera jornada quan els carnavalers de Roses s’apleguen per fer el darrer àpat conjunt: una multitudinària arrosada que congrega prop de 3.000 persones. El preu de l’arrossada, bonificat per l’Ajuntament, es manté en 3 euros per als membres de les colles de Carnaval i casals d’avis del municipi (venda anticipada), i en 5 € per al públic general (en aquest cas es poden comprar els tiquets el mateix dia).

 

Vialitat: restriccions

Amb motiu de les cercaviles que tindran lloc a Roses durant el Carnaval, l’avinguda de Rhode i tots els seus accessos es tancaran els dies i les hores següents:

Divendres 28 de febrer, des de les 17.30h

Dissabte 1 de març, des de les 12 h

Diumenge 2 de març, des de les 8 h

Dilluns 3 de març, des de les 12 h

Els carrers afectats pel tancament i aquells en què es prohibirà temporalment l’estacionament, seran senyalitzats amb prou antelació.

La parada de taxis de la pl. Catalunya es traslladarà al pg. de les Muralles, davant del Jutjat de Pau.

L’Àrea de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Roses fa una crida a la població per demostrar més que mai el grau de civisme de la ciutadania de Roses, i aconseguir que el gran esforç col·lectiu que significa el Carnaval no es vegi deslluït. Per això, es prega a tothom que es respectin escrupolosament les mesures extraordinàries de trànsit i les indicacions de la Policia Local.

 

Podeu consultar el programa complet a:

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document