Control de fondejos d’embarcacions a Roses per protegir l’àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus.

L’Ajuntament de Roses treballa conjuntament amb el Parc Natural del Cap de Creus i resta de municipis que formen part d’aquest espai geogràfic, en la protecció de l’àmbit marí, i molt especialment durant la temporada d’estiu, en la protecció dels herbassars de posidònia. Concretament, l’Ajuntament desenvolupa, a través de la societat municipal MP Port de Roses, la campanya de control de fondejos d’embarcacions mitjançant boies, amb l’objectiu de protegir la posidònia
25/07/2018 17:56 -    

El Pla d’Usos de Temporada del Domini Públic Marítimo Terrestre de l’Ajuntament de Roses (aprovat per la Direcció General d’Ordenació del Territori, previ informe favorable de la Direcció General de Biodiversitat i Medi Natural, del Parc Natural del Cap de Creus, de la Direcció General de Pesca i de la Capitania Marítima de Palamós), contempla el muntatge i gestió de les boies de fondeig i les zones autoritzades per a la seva instal·lació.

Port de Roses realitza les reserves d’ocupació d’aquestes boies a través de la seva pàgina web, www.portroses.com i els patrons s’encarreguen “in situ” del seu control i ordenació. Per la seva banda, el Parc Natural del Cap de Creus a través del Agents Rurals realitzen les tasques d’inspecció i policia, tasques que són compartides amb la Guàrdia Civil del Mar. Durant la temporada d’estiu vigilen i poden sancionar als patrons de les embarcacions que incompleixen la normativa de protecció i ancoren sobre zones protegides.

Aquestes actuacions s’inclouen dins la campanya que està realitzant el Parc Natural del Cap de Creus de control i inspecció dels fondejos sobre les zones protegides del seu àmbit marí, especialment adreçada a protegir els herbassars de fanerògames i més concretament de Posidònia (Posidonia oceanica) espècie amenaçada per l’acció mecànica de les àncores de les embarcacions. Està protegida per una Directiva Europea 97/62 CE del 27 d’octubre de 1997.

Aquesta planta aquàtica només habita a la Mediterrània, forma praderies en zones de fondària inferior als 30 metres i és una planta que com a tal té les seves etapes de reproducció per flors i fruits. El seu creixement és molt lent (aproximadament 1 cm. per any) i realitza nombroses funcions dins del seu hàbitat, com produir oxigen en quantitats importants (20 litres d’oxigen per dia i metre quadrat de praderia), servir de refugi a moltes espècies animals (peixos, mol·luscs, equinoderms, etc.) o amortir l’efecte de l’onatge sobre la costa. 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document