El 2015 Roses tornarà a abaixar l'IBI, el principal impost municipal

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor d'Economia i Hisenda, Manel Escobar, han presentat aquest matí les ordenances fiscals que s'aplicaran a Roses durant el proper exercici 2015, les quals venen marcades per una congelació d’impostos i taxes per tercer any consecutiu.
El 2015 Roses tornarà a abaixar l'IBI, el principal impost municipal

Presentació Ordenances Fiscals 2015

13/10/2014 10:06 -    

- L'IBI es rebaixa en un 2,40% i la plusvàlua en un 9,10%, la qual cosa significa un estalvi aproximat d'uns 500.000 €, import que el govern municipal ha renunciat a ingressar en benefici dels contribuents rosincs.

 

- L'aigua es redueix una mitjana del 3,40%, rebaixant les quotes a aquells usuaris que pagaven tarifes especials per sobreelevació en gran part del municipi. Mas Oliva, Puig Rom i Mas Fumats, entre d’altres.

 

- La resta d'impostos, taxes i preus públics (vehicles, llar d’infants,...) es mantenen sense cap increment. Destaca l'esforç pel manteniment de les quotes de las llars d'infants municipals entre les més barates de la demarcació de Girona.

 

- S'elimina la taxa sobre prevenció d'incendis forestals (franges tallafocs), que passarà a assumir en la seva totalitat l'Ajuntament.

 

La gestió acurada i austera dels serveis i inversions municipals permeten un estalvi que, lluny de buscar com a objectiu el superàvit en la gestió econòmica, el que fa és rebaixar la càrrega fiscal als contribuents rosincs.

 

L’actual Govern Municipal continua donant així compliment als compromisos electorals, en aquest cas, a la contenció de la càrrega fiscal de famílies i empreses del municipi.   

 

Tot i que la previsió de pujada de l'IPC per a aquest any 2014 marca un increment de la taxa anual d'un 0,5% (i d'un 1% per a 2015), l'Ajuntament de Roses no incrementarà les tarifes dels impostos municipals (plusvàlua i IBI inclús baixaran), mentre que les taxes i preus públics es congelen.

 

IBI i plusvàlua baixen, la resta d’impostos es congelen

Continuant amb la tendència marcada en els últims anys, l'Impost de Béns Immobles torna a reduir el seu tipus, en aquesta ocasió del 0,625 al 0,61%, fet que suposarà una rebaixa del 2,40% de les quotes respecte a 2014. Aquesta rebaixa, acumulada amb les realitzades des de 2011, permet quantificar la reducció del tipus de gravamen en un 20,78%, passant del 0,77% aprovat l'any 2011 al 0,61% per a 2015.

Per la seva banda, la rebaixa del tipus de gravamen del 22 al 20% en l'impost de plusvàlua, significarà una disminució del 9,10% de l'import. S'incorpora també l'exempció de pagament en el cas de plusvàlues originades per execucions hipotecàries i dacions de pagament.

Per últim, els impostos sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), d'Activitats Econòmiques (IAE), de Circulació (IVTM), i les Contribucions Especials, es mantenen sense canvis respecte a l'exercici 2014 i, per tant, tampoc pujaran les seves quotes.

Taxes i preus públics, congelats

L'esforç per no augmentar la càrrega contributiva a Roses es reflexa també en l'apartat de taxes i preus públics municipals, on les tarifes es mantenen en el mateix nivell de 2014. Durant 2015, per tant, els ciutadans i ciutadanes de Roses no hauran de pagar més per la majoria de serveis que ofereix el municipi (biblioteca, arxiu, turisme, mercat municipal, activitats esportives, cementiri, transport urbà, llar d'infants, transport escolar,...)

Els únics canvis es produeixen en els Casals d'Estiu, on també es mantenen les mateixes tarifes però que passen a incorporar una nova bonificació del 20% a favor de les famílies amb nen/es que participen al programa d'acollida de nens sahrauís. Per la seva banda, els preus de l'Escola d'Adults s'ajustaran en funció de la naturalesa dels cursos realitzats.

La taxa per aigua potable baixa a diferents zones del municipi

La nova contractació del servei de distribució i subministrament d'aigua a Roses aprovada recentment pel consistori, amb la qual s'ha aconseguit un decrement de costos, possibilitarà una reducció significativa de la taxa a abonar per aquest servei a nombrosos usuaris del servei. 

En concret, la tarifa mitjana es reduirà en 3,40%, que s'aplicarà directament sobre el recàrrec de sobreelevació que es repercuteix pel subministrament a diferents zones del municipi amb sobreelevació (principalment urbanitzacions). Amb aquesta mesura, la voluntat del consistori és la d'equilibrar gradualment la tarifa d'aquests usuaris amb la de resta del municipi.

L'Ajuntament assumeix el 100% del cost de les franges tallafocs

Un altre aspecte destacable és l'eliminació de la taxa sobre prevenció d'incendis forestals (franges tallafocs) que d'acord amb la normativa vigent han d'assumir els veïns de les urbanitzacions i espais del municipi on s'hi realitzen aquests treballs forestals. El consistori considera que el servei afecta o beneficia d'una forma generalitzada a tots els veïns del municipi, per la qual cosa assumirà el cost de la totalitat dels treballs de manteniment i neteja de les franges.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document