El document del mes rememora els 75 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Roses

Coincidint amb el 75è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Roses, l'Arxiu Municipal de Roses recupera a través del seu apartat web “El document del mes”, el comunicat oficial de la finalització de la guerra (1 d'abril de 1939), així com un certificat de bona conducta del veí de Roses Josep Salellas Romañach, datat del 28 de juny d'aquell mateix any.
10/02/2014 11:40 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El 9 de febrer de 1939, les tropes franquistes entraven a Roses. Aquest mes de febrer, doncs, fa 75 anys d’aquell fet històric, que arribà precedit del bombardeig de l’aviació italiana sobre el municipi, en una maniobra premeditada per crear el terror entre la població civil. La Guerra Civil s’havia acabat a Roses, malgrat que la seva finalització oficial tingué lloc l'1 d'abril de 1939.

 

L'Arxiu Municipal de Roses publica aquest mes en el seu web dos documents directament relacionats amb aquests esdeveniments. D'una banda, el comunicat oficial enviat des de Burgos l'1 d'abril amb motiu de la fi de la guerra, document que ingressà a l’Ajuntament el mateix mes d’abril de 1939 per tal de ser mostrat al públic. Passats els anys va anar a parar a les golfes de la casa Consistorial del carrer doctor Pi i Sunyer, fins que l’Arxiu Municipal el recuperà.

 

L'altre document publicat és un certificat de bona conducta del veí del municipi Josep Salellas Romañach, datat del 28 de juny de 1939. Els certificats de bona conducta contenien les dades fonamentals per identificar el subjecte investigat i depurat per les autoritats del nou Estat franquista i la qualificació política que se li atorgava. En el cas que ens ocupa, el document certifica el correcte comportament polític de Josep Salellas Romañach, segons el testimoni de dues persones de la població que, a més, eren membres destacats dels quadres dirigents franquistes (eren regidors en la primera comissió gestora provisional).

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document