El document identificatiu de la urna funerària d'August Pi-Sunyer, document del mes de l'AMR

El document que l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest mes en el seu apartat del portal web municipal (www.roses.cat), és el document administratiu que acompanyaà la urna funerària que transportà les restes mortals del metge i polític August Pi-Sunyer des de Ciutat de Mèxic, on morí el dia 12 de gener de 1965, fins al cementiri de Roses.
11/12/2015 07:20 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Una vegada les restes arribaren, el certificat deixava de tenir valor administratiu i es podia eliminar. Tanmateix, el funcionari municipal encarregat del cementiri, Francesc Magester, bon coneixedor de la història de Catalunya i de la de Roses, comprengué la importància del trasllat de les restes d'August Pi-Sunyer i guardà a casa seva aquest document. Finalment, el dia 20 de març de 2003, féu donació d'aquest i d'altres documents familiars a l'Arxiu Municipal de Roses, on es conserva actualment.

 

El retorn de les cendres del doctor August Pi-Sunyer ens transporta directament a les conseqüències de la Guerra Civil espanyola de 1936-1939 i al canvi radical que significà l'exili per a milers de persones en les seves vides, tant a nivell personal com professional. El document del mes ens descriu el cas d'August Pi-Sunyer com a exemple d'aquells exiliats provinents del món acadèmic que pogueres refer les seves trajectòries professionals en els països d'adopció.

 

Podeu consultar el document complet en el següent enllaç:

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document