Ajuntament de Roses
Sou a: Inici / Noticies / Els arxivers de la comarca recorden els 25 anys de la mort de Josep Temporal

Els arxivers de la comarca recorden els 25 anys de la mort de Josep Temporal

Enguany, l’arxivística altempordanesa vol recordar el 25è aniversari de dos fets que han significat els primers intents de posada en valor d’un patrimoni cultural de primera magnitud per entedre la nostre societat, els arxius.
Els arxivers de la comarca recorden els 25 anys de la mort de Josep Temporal

Josep Temporal

09/12/2013 11:15 -    

L’any 1988 moria d’accident mentre practicava submarinisme a les illes Medes l’arxiver municipal de Figueres Josep Temporal Paret, càrrec que desenvolupava des del 1983. Nascut a Ribes de Freser, es va llicenciar en Geografia i Història a la UdG. Durant aquests cinc anys, Josep Temporal posà les bases arxivístiques de l’organització moderna de l’Arxiu Municipal de Figueres, alhora que en garantí la seva conservació i integritat en uns moments en què el patrimoni documental no disposava de la protecció legal necessària. De fet, en Josep Temporal fou el primer arxiver “modern” de la comarca, si considerem figures com els diversos arxivers comtals i fins a Miquel Galobardes exponents clàssics de l'arxivística, abans del trencament que hi hagué i que es mantingué fins als anys 80 i 90. Precisament, també fa 30 anys del seu inici professional a l'Arxiu Municipal de Figueres.

 

Però també es commemoren els 25 anys de la celebració, i posterior publicació de les actes, del "Seminari sobre fonts i arxius per a la història de l'Empordà" celebrat l’any 1987 i que suposa la primera anàlisi rigorosa de l’estat dels arxius empordanesos. D’ençà aleshores, s’han establert serveis d’arxiu en les principals poblacions de la comarca (Figueres, Castelló d’Empúries, Roses, L’Escala o Llançà), s’ha garantit la conservació del patrimoni documental de les poblacions més petites a través de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà o, per posar un darrer exemple, amb l’Arxiu dels Jutjats de Figueres.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Accions del document

© Ajuntament de Roses 2013
Pl. de Catalunya, 12 - 17480 ROSES
Telf: 972 25 24 00 - informacio@roses.cat

Desenvolupament i Projecte Web per SEMIC Internet