1 quilòmetre de carrosses desfilaran a les passades del Carnaval de Roses

El nombre de colles inscrites per participar en les passades que tindran lloc durant el proper cap de setmana per l’Avinguda de Rhode de Roses arriba ja a les 81, les quals apleguen un total de 3.476 participants. A aquests, cal afegir les colles i grups arribats d’arreu de la comarca que s’afegeixen a la festa de forma espontània, que acostumen a superar el miler de persones. De les colles inscrites, 70 desfilaran amb carrossa, la qual cosa suposa que la longitud de la passada superarà el 923 metres lineals.
Carnaval

Carnaval

02/03/2011 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Roses, un carnaval multitudinari

Un any més, Roses es prepara per a la gran festa del Carnaval, un dels més famosos i reconeguts de tot Catalunya.

L’èxit del Carnaval rosinc està garantit, tant pel que fa al nombre de participants en les seves rues i desfilades – les anomenades passades-, com en el nombrós públic que es desplaça fins a la ciutat per gaudir de l’espectacle que es viu als carrers durant tota la setmana, dels balls i dels diferents actes programats.

Les passades de Roses arriben a comptabilitzar al voltant dels 5.000 participants arribats d’arreu, amb unes 100 colles participants –algunes de les quals arriben a superar els 150 integrants-, i prop de 50.000 espectadors gaudint de la festa.

Un Carnaval històric que manté vives les tradicions

El primer document escrit que es conserva a Roses referent al Carnaval data de l’any 1790. Més a prop en el temps, a principis del segle XX, existien a Roses dues societats que tenien cura de la vida cultural de la població: la "Flor de maig" i la "SUF" (Societat Unió Fraternal). La Guerra Civil Espanyola va estroncar moltes de les activitats que es duien a terme i la repressió franquista es va esmerçar a fons per eliminar no poques "tradicions".

Tot i això, aquesta oposició, no va esperonar l’actitud reivindicativa dels vilatans, sinó que fins i tot actuà com a detonant d'una espectacular revifalla d'un Carnaval mig endormiscat. A partir de la dècada dels cinquanta, és quan el Carnaval de Roses perfila els seus tres pilars fonamentals, clarament inspirats en una llarga tradició, i que amb el temps s'han anat potenciant: la Passada, l'Arrossada i el Testament.

La gran festa del Carnaval s’inicia a Roses amb el traspàs de poders (la clau i l’euro) que l’alcaldessa fa al rei dels poca-soltes i, tot seguit, se celebra l'inici del regnat tot menjant i compartint galetes i garnatxa, dos ingredients que la Comissió de Festes reparteix al públic que espera impacient l'inici de la passada.

El punt més espectacular del tema gastronòmic arriba la darrera jornada, quan els carnavalers de Roses s'apleguen per fer el darrer àpat conjunt. Una multitudinària arrossada que congrega prop de 3.000 persones.

D’altra banda, Roses és una de les poques poblacions que manté encara viva la celebració del sepeli de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, el seu enterrament, la posterior purificació pel foc i la lectura del testament. Durant aquest acte, la societat rosinca passa revista a tot allò succeït durant l’any, recolzant-se en les columnes del muntatge irònic, i amb grans dosis d’humor i sàtira.

Carnaval 2011

Enguany, la gran festa del Carnaval de Roses arrencarà amb una proposta plena d’humor, disbauxa i diversió. En aquesta ocasió, el tret de sortida el donarà l’Oriol Cruz (l’Iniesta de Crackòvia), qui farà lectura del pregó de Carnaval. A continuació, la festa seguirà amb l’actuació d’Hotel Cochambre.

Una altra proposta de l’edició carnavalera d’enguany és el manteniment del divendres com a dia festiu, amb l’objectiu d’allargar la festa per excel·lència i fer possible que tots els rosincs i rosinques puguin lluir les disfresses i carrosses en què han treballat durant els darrers mesos i gaudir al màxim dels actes.

D’altra banda, després de l’èxit assolit en edicions anteriors, es mantenen la discomòbil infantil i les nocturnes, adreçades al públic juvenil.

La imatge del Carnaval

Des de l’any 2008, l’Ajuntament ha obert a la participació de tots els veïns i veïnes del municipi la creació de la imatge del Cartell de Carnaval, mitjançant la realització d’un concurs popular. D’aquesta manera, s’ofereix als ciutadans l’oportunitat de mostrar les seves particulars visions del carnaval rosinc i convertir-se en els creadors de la seva imatge promocional.

Les convocatòries realitzades fins al moment han comptat amb una important participació, caracteritzada per la varietat d’estils i tècniques emprades. La imatge guanyadora, esdevé protagonista de tot el material promocional que l’Ajuntament edita en cada edició (samarretes, pins, davantals, programes i revistes, cartells, anuncis, gorres i adhesius).

El guanyador del concurs d’enguany ha estat Melchor Romero.

Mesures de seguretat

Amb motiu de les cercaviles que tindran lloc a Roses durant el Carnaval, i per tal de garantir la màxima fluïdesa del trànsit rodat i donar les majors facilitats possibles als visitants que s'hi desplacin amb cotxe, la Policia Local de Roses adoptarà entre el 4 i el 7 de març les següents mesures:

El trànsit d'entrada a Roses es desviarà per darrera de la Ciutadella, i es tallaran tots els accessos a l’avinguda de Rhode els dies i hores següents:

Divendres 04/03/2011, des de les cinc de la tarda
Dissabte 05/03/2011, des de la una del migdia
Diumenge 06/03/2011, des de les vuit del matí
Dilluns 07/03/2011, des de les deu del matí

Els pàrquings disponibles estaran indicats visiblement des de tots els accessos a Roses.

El tram de l’avinguda de Rhode comprès entre la rotonda de la cruïlla de la C-260 amb la GI-610 (Ctra. de Vilajuïga) i l'Hotel Terrassa serà habilitat com a pàrquing únicament per a autobusos.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document