20 anys de l'Arxiu Municipal de Roses

L’Arxiu Municipal de Roses (AMR) celebra el 20è aniversari de la seva posada en funcionament, període durant el qual s’ha dotat de més de 74 arxius i col·leccions de diferent tipologia. Aquest servei municipal garanteix l’ordenació, conservació i accés dels fons documentals de Roses, tant municipals com privats. L’aposta de futur marcada ara és avançar en l’ús i aplicació de les noves tecnologies, amb l’objectiu de fer el servei més accessible al públic.
Arxiu Municipal de Roses

Arxiu Municipal de Roses

18/01/2012 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Amb la dotació de personal tècnic específic l’any 1991, s’inicià per primera vegada a la història arxivística de Roses un procés d’ordenació dels recursos documentals del seu Ajuntament. Aquesta nova etapa va iniciar també la conservació i custòdia dels fons documentals imprescindibles per estudiar i escriure la història de la població -tant pel que fa a fons municipals com a aquells altres provinents de donacions particulars-, així com a donar resposta a ciutadans i empreses per accedir a la documentació imprescindible per efectuar els seus tràmits administratius.

Actualment, l’AMR conserva més de 74 arxius i col·leccions de diferents tipologies documentals (des d’arxius d’administracions públiques, notarials, religiosos, judicials, d’institucions i associacions, comercials i d’empreses, patrimonials i personals, fins a col·leccions cartogràfiques, audiovisuals, hemeroteca, arxiu d’imatges, etc). També ha participat activament en la vida cultural de la població amb la producció de més d’una vintena de llibres, multitud de publicacions i diverses exposicions. Així mateix, ha esdevingut el centre de referència en la investigació històrica de Roses.

L’Arxiu Municipal i les TIC

Coincidint amb el seu vintè aniversari, l’AMR ha renovat la seva pàgina web amb la incorporació de nous apartats i informació. A més de les dades sobre els serveis i funcions que ofereix, la classificació i detall de tots els seus fons documentals i les memòries d’activitats dels darrers anys, incorpora també l’apartat El document del mes. Per inaugurar aquesta secció, aquest mes de gener es presenta el document més antic de l’Arxiu Municipal, concretament de l’Arxiu Patrimonial de la Família Coll de Roses, escrit en llatí i datat del 10 de juliol de 1320. A més de visualitzar el pergamí, l’usuari pot conèixer les seves característiques gràcies l’informe arxivístic que l’acompanya.

En aquesta mateixa línia, entre els projectes de futur més importants que afronta l’arxiu per als propers anys, destaca la incorporació en línia dels seus instruments de descripció per fer-los consultables per tothom des d’internet, així com l’ingrés de nous fons privats i d’altres administracions de Roses.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document