A Roses, tothom a llegir

La Biblioteca Municipal Jaume Vicens i Vives de Roses ha implantat un Pla de Lectura municipal amb la voluntat de dinamitzar el nivell de lectura de la població. Els primers resultats no s’han fet esperar, i a l’èxit de les propostes lectores engegades, se suma ara el reconeixement del Ministeri de Cultura, que ha guardonat el projecte amb un dels premis Maria Moliner atorgats el passat desembre.
Hora del Conte

Hora del Conte

19/01/2011 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Amb el Pla de Lectura, la Biblioteca de Roses fa un pas més en la dinamització i foment de la lectura al municipi, després d’assolir uns índexos més que satisfactoris des de la posada en marxa del nou equipament, tant en nombre d’usuaris amb carnet (actualment 11.872), visitants (82.603 durant 2010), nombre de préstecs (79.366 també durant 2010) i fons (amb un total de 49.036 documents actuals, tant en fons bibliogràfic com en d’altres suports).

Convençuts que la lectura és una eina social de progrés i cohesió que, a més de fomentar el dret a l’oci propicia el desenvolupament personal, i que pot i ha de ser accessible a tots els ciutadans, la Biblioteca rosinca ha engegat un conjunt de programes lectors dirigits a diferents àmbits i sectors de població, en una clara aposta per enfortir, facilitar i reforçar el nivell de lectura de la ciutadania de Roses.

Entre aquestes propostes, es troben el programa Itaca, consistent en un club de lectura virtual adreçat a alumnes de 1r i 2n d’ESO dels centres escolars de Roses, realitzat durant l’estiu; els Blogs de lectura assistida per alumnes de 5è de primària, amb la creació d’un club de lectura durant el primer trimestre del curs; la presentació als pares dels alumnes de novetats editorials a la Biblioteca Escola pels volts de Nadal, per promocionar el regal útil i educatiu; o el préstec de lots específic del Servei de Biblioteques a les escoles durant tot el curs.

Un altre programa implantat, aquest adreçat a la tercera edat, ha estat la presentació de novetats i les sessions de Lectures en veu alta realitzades durant el mes de desembre en els casals d’avis i Residència Geriàtrica Pi i Sunyer, amb lectures en veu alta de reculls de contes escollits per a la gent gran.

A totes aquestes novetats, que a partir d’ara tindran continuïtat anualment, cal sumar les nombroses activitats que s’han anat incorporant en els darrers anys a la programació de la Biblioteca de Roses, que es mantenen i augmenten dia a dia el nombre de participants, tals com Clubs de Lectura (presencials i virtuals), sessions d’Hora del Conte, edició de Guies de Novetats mensuals, grups de conversa idiomàtics, xerrades i conferències, programa Nascuts per llegir, programa Diaris del Món, Contes a la fresca, exposicions, tallers, etc. 

Tanmateix, el Pla de Lectura Municipal preveu a mitjà termini (fins a 2014), la implantació gradual de nous programes dirigits a diferents grups de població, i que impliquin també entitats, institucions, equipaments, etc. És el cas de la propera adhesió al Programa Municipi Lector del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, següent programa en el qual ja treballen els responsables de l’equipament.

Per no perdre el fil de cap de les activitats programades, així com dels serveis, recomanacions, guies de lectura, sinopsis, etc, la biblioteca ofereix també el blog http://rosesmunicipilector.blogspot.com/, amb un amplíssim ventall de propostes i informació, que ofereix a lectors de totes les edats la possibilitat d’endinsar-se, gaudir i créixer amb l’apassionant món de la lectura. 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document