Anàlisis especialitzats determinaran l'antiguitat i procedència d’un tors trobat a Roses

El Servei d’Arqueologia i Patrimoni de la Generalitat realitzarà properament la restauració i estudi d’un tors trobat per un pescador de Roses l’any 2006, que actualment es troba a l’Espai Cultural La Ciutadella de Roses. L’anàlisi de la peça, que inclourà la prova del carboni 14, permetrà detectar el període al qual pertany, així com datar el naufragi del vaixell que suposadament la transportava.
tors

tors

25/07/2008 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La troballa del tors es va produir l’any 2006 , quan un pescador de Roses va trobar enredada entre les seves xarxes la peça, que va dipositar al Port de Roses. Tot i desconèixer el seu interès arqueològic, per les seves característiques es va fer servir com a element ornamental a l’exterior de la Piscina Municipal de Roses fins que, alertat per un veí de la població, l’Ajuntament va decidir el seu trasllat a la Ciutadella de Roses, el passat mes de març.

Durant una visita realitzada pel Director General de Patrimoni, Sr. Carreter, aquest va coincidir amb l’arqueòloga conservadora de la Ciutadella, Anna Ma Puig, en què es podia tractar del tors d’un centaure de grans dimensions, probablement d’època romana. A partir d’aquest moment, diferents especialistes (geòlegs, historiadors,...) han inspeccionat l’escultura, i han convingut la necessitat de realitzar-ne proves especialitzades que pemetin determinar la procedència i antiguitat, atesa la possible importància de la troballa.

Ara, el Servei d’Arqueologia i Patrimoni serà l’encarregat de realitzar les proves entre les quals s’inclou el mètode del carboni 14, de gran precisió, amb l’objectiu de datar el tors i el naufragi del vaixell que suposadament el transportava, així com la tipologia d’incrustacions geològiques i marines que reuneix. El cost d’aquesta anàlisi està valorat en 4.000 euros, que seran aportats pel Servei d’Arqueologia de Catalunya a Girona.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Documents

Accions del document