Ajuntament de Roses
Sou a: Inici / Noticies / Històric / Ca l’Anita, la innovació al servei de la tradició

Ca l’Anita, la innovació al servei de la tradició

La construcció de l’edifici sociocultural de Ca l’Anita que s’està duent a terme a la plaça Sant Pere de Roses, incorpora una important novetat pel que fa a la seva fisonomia i imatge exterior. Les plaques perforades que s’estan instal·lant a les façanes de l’edifici, es composen d’un joc d’orificis que, un cop finalitzat, formaran el mateix dibuix geomètric del mosaic original que cobria el terra de l’antiga casa de l’Anna Marés, donant de la propietat on s’està construint el nou equipament.
Façana

Façana

08/03/2011 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Amb l’inici de la col·locació de les plaques que revestiran les dues façanes de què consta l’edifici, veïns i vianants poden ja començar a intuir quin serà l’aspecte extern del futur equipament on, novament, s’ha volgut recordar i retre homenatge a la seva anterior propietària, l’Anna Marés Godó, qui llegà aquesta propietat en favor de la població. Amb aquesta actuació es vol posar tot l’èmfasi en el passat de l’emplaçament on s’aixeca el nou edifici i testimoniar l’anterior existència del popular Estanc de la Punta de l’Anita.

D’aquesta manera, les darreres innovacions aplicades en sistemes constructius que busquen models més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, es posen al servei de la tradició per evocar, en aquest cas, el passat de Roses. Aquest és el cas de Ca l’Anita, on s’està treballant d’acord als criteris de certificació LEED, que selecciona materials i tècniques entre aquells que tenen un menor impacte sobre el medi ambient en termes de contaminació i consum de recursos no renovables, considerant el seu procés de fabricació, posada en obra, manteniment i reciclatge, i tenint en compte aspectes com la radiació solar i el consum energètic.

Concretament, el sistema de façana ventilada que s’està instal·lat en aquests moments a Ca l’Anita, permet un aïllament total de l’edifici i, per tant, evita la pèrdua tèrmica, a l’hora que possibilita una òptima entrada de llum. Les façanes porten implícites la protecció de la radiació solar, sense necessitat de recórrer a altres estructures ni a la instal·lació de persianes o altres elements que es deterioren i requereixen un continu manteniment.

Una façana trenca- closques

La composició geomètrica que es dibuixarà en la façana de Ca l’Anita, s’ha realitzat a partir de la pixelació del mosaic original, el qual s’ha perforat a continuació sobre les plaques de formigó emprades per revestir el nou edifici. En la seva instal·lació, es té molta cura en la posició correcta de cadascuna de les peces, per tal que les figures geomètriques que formen els orificis quedin perfectament encaixades i permetin una correcta visualització del dibuix final.

El mosaic, símbol de Ca l’Anita, present en tot l’edifici

La composició i dibuix de les façanes, passaran doncs a reforçar les referències al passat de l’edifici que el nou equipament integrarà, on el mosaic és sempre l’element protagonista.

Així, a l’interior de la planta baixa, s’aprofitaran les peces originals del terra de mosaic hidràulic recuperades abans de l’enderroc de l’edifici, per instal·lar-les com a panell decoratiu al vestíbul d’accés a l’equipament, donant la benvinguda als futurs usuaris del centre.

Per potenciar aquest simbolisme, el dibuix del mosaic es prendrà també com a element identificador i senyalètic, amb el qual es realitzarà un joc de vinils a la porta d’accés a l’edifici.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Imatge

Façana
Accions del document

© Ajuntament de Roses 2013
Pl. de Catalunya, 12 - 17480 ROSES
Telf: 972 25 24 00 - informacio@roses.cat

Desenvolupament i Projecte Web per SEMIC Internet