El Castell de la Trinitat s’obre al públic amb l’objectiu d’esdevenir un referent patrimonial versàtil i dinàmic culturalment

Dijous 23 de desembre, el Castell de la Trinitat obre definitivament les seves portes al públic per donar a conèixer a rosincs i visitants aquesta construcció defensiva del segle XVI, un dels llegats més rellevants del seu patrimoni i protagonista destacat en els fets d’armes més rellevants de la història de Roses i del conjunt de Catalunya al llarg de l’època moderna. Amb motiu d’aquesta inauguració, l’entrada a l’equipament serà gratuïta fins al proper 9 de gener.
Castell Trinitat

Castell Trinitat

23/12/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Un cop finalitzades les obres de recuperació del Castell de la Trinitat, obres recepcionades el passat mes de juliol, l’Ajuntament de Roses ha treballat al llarg dels darrers mesos en la incorporació dels espais i elements necessaris per possibilitar la recepció i atenció dels visitants que a partir d’avui rebrà aquest monument, així com en el seu condicionament d’acord amb els usos i necessitats programats pel departament de Cultura i Patrimoni del consistori.

Les tasques desenvolupades, així com la planificació d’activitats i programes prevista, tenen per objectiu final integrar el Castell dins el circuit cultural i patrimonial de la ciutat, formant un interessant tàndem amb l’Espai Cultural La Ciutadella, i dirigit amb la mateixa filosofia que impulsa des de fa tres anys el Departament de Cultura de l’Ajuntament: la recuperació i posada en valor del patrimoni local, i la potenciació dels seus equipaments com a espais oberts, versàtils i contenidors de cultura en les seves diferents disciplines i manifestacions.

Recepció de visitants

El primer pas desenvolupat ha estat l’adequació d’una àrea d’atenció al visitant, amb la instal·lació d’un mostrador d’informació i d’un espai-botiga amb publicacions de Roses i diferent material de merchandising del patrimoni de Roses.

Horaris d’obertura:
 

- Durant l’horari d’hivern (del 15 de gener al 12 de juny i del 24 de setembre al 24 de desembre), el Castell de la Trinitat obrirà les seves portes tots els dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h.
-
A l’estiu (resta de l’any), s’obrirà cada dia de 10 a 13 i de 18 a 22 h.

El castell romandrà tancat els dies 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener.

L’accés al recinte, com succeeix a la Ciutadella, és gratuït per a totes les persones empadronades a Roses, usuaris acreditats de la Biblioteca Municipal, del CAR Jove, alumnes de l’Oficina de Català de Roses, i membres del programa de parelles lingüístiques del municipi. Amb aquesta mesura es vol incrementar la potenciació del Castell com a equipament cultural obert a la ciutadania, i part integrant del dia a dia de la vida del municipi.

 

El preu de l’entrada general és de 2,5 €, mentre que estudiants, posseïdors de carnet jove, docents i aturats, pagaran una tarifa reduïda d’1,5 €. Els menors de 16 anys i els majors de 65 tenen accés gratuït.

 

Amb motiu de la inauguració de l’espai, l’entrada serà gratuïta per a tots els públics fins al proper 9 de gener.

 

Senyalització informativa

Un plafó introductori i els elements de senyalització instal·lats al llarg del circuit de les visites orienten i documenten al visitant sobre els diferents espais del conjunt. A més, l’edició d’un díptic i d’un full de sala, aporta més dades sobre l’equipament.

Servei de visites guiades

Públic individual / públic turista:

 • Del 17 d’abril al 19 de juny: diumenges (francès, català i castellà)
 • De l’1 de juliol al 31 d’agost:
 • Cada dia (català/castellà/ francès)
 • Dimecres (anglès)
 • Dijous (alemany)
 • Visites nocturnes: amb espectacle i tastet dels productes de Roses. Dijous

Grups:

 • Visita guiada: "El castell de la Trinitat: Un mirador fortificat "
 • Pack de visita guiada a la Ciutadella i al Castell de la Trinitat

Activitat estiu:

 • Contes eròtics amb cava

Espais polivalents

 

Prosseguint amb la tasca iniciada l’any 2008 a l’Espai Cultural la Ciutadella, la versatilitat del Castell de la Trinitat permetrà completar l’oferta expositiva de Roses, gràcies a la instal·lació de mostres en diferents dels seus espais.

Com a inici d’aquesta trajectòria, el consistori ha volgut estrenar l’espai amb la instal·lació de l’exposició produïda pel propi Departament de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament que més rellevància ha tingut en els darrers temps, la mostra "La Costa Brava abans de la Costa Brava", que torna a Roses després d’una itinerància de més de dos anys per diferents punts de la geografia catalana i espanyola (Barcelona, Madrid, Girona, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, entre d’altres).

D’altra banda, el Departament de Cultura i Patrimoni ja està treballant en la programació d’altres mostres i esdeveniments culturals que s’allotjaran al llarg de 2011 en aquest equipament. 

Una terrassa amb vistes privilegiades

Un dels grans atractius del Castell és la magnífica terrassa-mirador existent a la plataforma del primer pis de la fortificació, des de la qual els visitants podran gaudir d’unes vistes immillorables de la badia de Roses. Les característiques d’aquest singular espai, també el fan apte per acollir la realització d’activitats culturals (presentacions, concerts de petit format, etc.)

Programes educatius

El Castell de la Trinitat entra a partir d’ara a formar part de les activitats adreçades des de Roses al col·lectiu escolar per tal d’implicar-se en el procés educatiu i formatiu de mainada i jovent. Amb aquesta intenció s’han dissenyat vàries propostes educatives amb les quals, de manera didàctica i participativa, els alumnes descobriran la importància de conèixer, valorar i respectar el patrimoni cultural i el medi natural on està implantat.

Oferta educativa Castell de la Trinitat. Curs escolar 2011-2012:

Visita guiada general al castell de la Trinitat.
"El dia a dia dels soldats". Taller d’animació.

Servei educatiu per a professors (Juliol 2011 - Setembre 2011):

Jornada de presentació de l’oferta educativa de la Ciutadella i el Castell de la Trinitat

- Visites guiades gratuïtes a l’espai de la Ciutadella i el castell de la Trinitat per a professors

Programa Educatiu per a famílies

Tots els dissabtes, a les 16.30 h, "Un castell de contes": Narració de contes dramatitzada, acompanyada d’elements d’attrezzo que complementen la narració del conte.

-Contes per a volar
-Contes i històries de gegants
- Contes orientals
-Contes per a no dormir
-Contes dolços
-Contes per a viatjar
-Contes muts
-Contes de colors...

Projecció i audiovisual

Un altre element divulgatiu que incorpora el Castell de la Trinitat és una projecció amb la qual es mostra el procés de recuperació i obres desenvolupat durant els darrers vuit anys al recinte, així com els trets més característics de la fortalesa. Properament, s’incorporarà també (conjuntament amb l’Espai Cultural La Ciutadella), un audiovisual de descoberta i promoció del patrimoni de Roses en el qual ja s’està treballant en aquests moments.

Un programa en creixement

Aquestes són a grans trets les primeres propostes que el Castell ofereix a rosincs i visitants, programació que seguirà creixent al llarg dels propers mesos amb l’objectiu fixat pel consistori: viure aquest espai patrimonial d’una forma oberta i participativa, amb activitats i continguts que no només permetin al públic conèixer i aprofundir entorn a la història del castell i del municipi, sinó fent-lo també receptacle de manifestacions artístiques, exposicions, conferències, projeccions, o qualsevol altra activitat capaç d’enriquir el món cultural de la ciutat i donar un valor afegit al seu ric patrimoni.

El Castell de la Trinitat s’obre al futur amb el repte d’esdevenir, juntament amb l’Espai Cultural La Ciutadella, un dels principals escenaris culturals de l’Empordà.

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg

Accions del document