Ajuntament de Roses
Sou a: Inici / Noticies / Històric / El Pla de Barris del nucli antic de Roses recuperarà els antics rentadors de la Riera Ginjolers

El Pla de Barris del nucli antic de Roses recuperarà els antics rentadors de la Riera Ginjolers

L’Ajuntament ha incorporat a les actuacions previstes pel Pla de Barris del Nucli Antic de la població, la rehabilitació i obertura de l’antic safareig situat a la Riera Ginjolers. Els objectius són la seva integració dins el projecte urbanístic que es realitzarà properament a la Riera (inclòs també en el Pla de Barris), i la recuperació d’aquest element patrimonial, com a referent de la funció de socialització de les dones que desenvolupà entre les classes socials més humils del municipi.
Maqueta projecte rentadors

Maqueta projecte rentadors

31/05/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Els antics rentadors de la Riera Ginjolers de Roses, situats a l’alçada del carrer Puig Rom, es van construir en temps de la Segona República (1932), amb la voluntat municipal de destinar-lo a les famílies més desfavorides de la població, que no disposaven d’un habitatge amb aigua corrent ni l’espai necessari per fer la bugada. Al mateix temps, però, el rentador va esdevenir un punt de trobada, un espai fonamental de socialització femenina, que ara el consistori vol recuperar per mostrar a les noves generacions els costums de la història més recent de la vila .

Actualment, l’interior del safareig només és visible des d’una obertura lateral existent en el mur de tancament del rentador. El consistori està redactant actualment el projecte que permetrà la seva recuperació arquitectònica, obres que estaran finançades pel pressupost atorgat pel Pla de Barris. El projecte preveu obrir completament l’espai, fent-lo accessible als vianants mitjançant un joc d’obertures i portes de diferents mides i alçades, que permetrà composar un agradable joc visual i facilitarà el recorregut pel seu interior i la integració amb els nous espais d’estada que es crearan al seu voltant.







Per incidir en el referent històric i en la funció socialitzadora que desenvolupà, els trams de paret que es conservin es revestiran amb imatges antigues que mostraran les tasques que s’hi realitzaven, i rememoraran l’oportunitat de trobada entre veïnes que representava el moment d’anar a fer la bugada. A l’interior, el rentador es dotarà d’una protecció i es tornarà a omplir d’aigua. També es restaurarà el voladís de teula àrab actualment existent, cosa que permetrà mantenir l’entrada de llum superior. 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Imatge

Maqueta projecte rentadors
Accions del document

© Ajuntament de Roses 2013
Pl. de Catalunya, 12 - 17480 ROSES
Telf: 972 25 24 00 - informacio@roses.cat

Desenvolupament i Projecte Web per SEMIC Internet