Ajuntament de Roses
Sou a: Inici / Noticies / Històric / El ple de Roses aprova la moció en suport del model educatiu català

El ple de Roses aprova la moció en suport del model educatiu català

La sessió del ple extrordinari celebrat a Roses dilluns 26 de setembre ha aprovat la moció presentada pels grups municipals de Gent del Poble-AM, PSC-PM i CIU en suport i defensa del model educatiu de l'escola catalana i en defensa del model d'immersió lingüística en català.
26/09/2011 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

MOCIÓ PRESENTADA PELS GRUPS MUNICIPALS DE GENT DEL POBLE-AM, DEL PSC-PM I DE CIU EN SUPORT I DEFENSA DEL MODEL EDUCATIU DE L’ESCOLA CATALANA I EN DEFENSA DEL MODEL D’IMMERSIÓ LINGUÏSTICA EN CATALÀ

Els grups municipals Gent del Poble-AM, del PSC-PM i de CiU ens refermem en el nostre compromís amb l’escola catalana i el seu model educatiu, que garanteix el coneixement de les dues llengües oficials de Catalunya i és un pilar bàsic de la cohesió social.

Entenem que si s’ha posat en crisi el model, arran de la interpretació de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol respecte a l’Estatut de Catalunya aprovat en referèndum, i a les lleis anteriorment aprovades i vigents al respecte, no es deu a un mal funcionament del sistema educatiu sinó a motius polítics.

Per aquesta raó ens sumem a la iniciativa que promou l’entitat Som Escola, que agrupa un conjunt de diverses entitats cíviques, culturals i de tot l’àmbit educatiu.

El Tribunal Suprem espanyol ha dictat tres sentències i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya una interlocutòria, que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. Aquest fet atempta clarament contra l’escola catalana, un model educatiu que ha funcionat amb èxit els darrers 30 anys, basat en la no separació des infants i joves per raó de llengua i gràcies al qual la nostra societat gaudeix d’un bon servei d’educació i cohesió social.

La immersió lingüística i la consideració del català com a llengua vehicular han donat força i solidesa a aquest model, el qual ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions europees i internacionals i ha estat avalat per l’informe PISA 2009 de l’OCDE, en el qual es constata que el nivell de coneixement de les dues llengües oficials a Catalunya és elevat i que el castellà és aprés amb resultats idèntics a la resta de l’estat.

Aquest model lingüístic ha contribuït de manera decisiva a pal·liar el greu desequilibri que viu el català, llengua pròpia de Catalunya, respecte el castellà, en diferents àmbits socials i culturals, alhora que s’ha mostrat eficaç en l’acollida i l’arrelament dels infants i joves de les darreres onades immigratòries, tot contribuint a mantenir la cohesió social del país.

Per tot això, el Ple de l’Ajuntament de Roses pren els acords següents:

Primer: Manifestar el rebuig a les sentències del Tribunal Suprem espanyol i a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia que posen en perill el sistema d’immersió lingüística als centres educatius de Catalunya i denunciar el risc seriós de trencament social, desigualtat i discriminació que suposa aquesta ofensiva jurídica.

Segon: Refermar el nostre compromís amb el model català d’immersió lingüística, que no només no pot aturar-se, sinó que cal que segueixi avançant, tenint en compte els reptes plantejats per la societat del S. XXI, amb un alumnat que compta amb més de 100 llengües d’origen.

Tercer: Reconèixer i agrair la tasca col·lectiva que ha fet possible aquest model, des dels estudis del pedagog i historiador Alexander Galí al 1923, passant pel lideratge de l’Honorable Sr. Pere Pi-Sunyer, com a Conseller de la Generalitat restaurada l’any 1978 i tots els governs que mai han dubtat a desenvolupar les tesis dels experts en aquesta qüestió.

Quart: Donar suport a totes les iniciatives que determinin les institucions catalanes i la ciutadania en aquest sentit.

Cinquè: Enviar aquesta moció al Tribunal Suprem espanyol, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a Convivència Cívica Catalana, a l’entitat somescola. cat, als grups parlamentaris de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al Govern Espanyol i al Consell Escolar Municipal de Catalunya.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Accions del document

© Ajuntament de Roses 2013
Pl. de Catalunya, 12 - 17480 ROSES
Telf: 972 25 24 00 - informacio@roses.cat

Desenvolupament i Projecte Web per SEMIC Internet