El port de Roses instal.la un dipòsit per netejar barcos amb aigua reciclada, procedent de l’EDAR

Port de Roses ha estat capdavanter del ports esportius de Catalunya en la utilització d’aigua reciclada per a usos industrials en comptar amb una instal·lació destinada a la neteja d’embarcacions amb aigua provinent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR).
El cavallet blau

El cavallet blau

14/05/2008 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  
Això ha estat possible gràcies a l’aportació que ha realitzat el Consorci de la Costa Brava, gestor de les estacions depuradores, cedint les aigües provinents de la fase terciària de l’EDAR, amb un tractament posterior d’hipercloració per a evitar riscos sanitaris.
La instal·lació s’anomena “Cavallet Blau” i consta d’un dipòsit de polièster de 10.000 litres de capacitat. Incorpora un grup de pressió per impulsar l’aigua amb la força necessària per alimentar les mànegues. Està situada a l’entrada del port i és fàcilment accessible per tot tipus d’embarcacions. El servei s’ofereix de forma gratuïta i Port de Roses l’ha implantat com a alternativa al consum d’aigua potable que fins ara era utilitzada en cada punt d’amarratge i que, a conseqüència del Decret de sequera dictat per la Generalitat de Catalunya i el Ban de l’Ajuntament de Roses, ha obligat a Port de Roses a prohibir la seva utilització per netejar els vaixells.
El compromís adquirit per Port de Roses en la sostenibilitat i preservació del medi ambient, recollit en les certificacions EMAS i ISO 14001 obtingudes recentment, ha fet que Port de Roses es plantegi alternatives al consum d’aigua de boca per a usos en els que es poden utilitzar aigües no potables.
Aquesta iniciativa ha estat valorada molt positivament pels responsables d’altres ports de Catalunya, els quals ja s’han adreçat a Port de Roses, per tal de compartir l’experiència i implantar solucions similars.
Altres alternatives per als usos no domèstics de l’agua als ports, són la instal·lació de dessaladores d’aigua de mar, la recollida d’aigua de pluvials o la captació de pous d’aqüífers soterranis. Totes elles han estat valorades i descartades per diverses causes, de disponibilitat o de rendibilitat.
Els usuaris interessats en utilitzar aquest servei, s’han de dirigir al contradic d’entrada al port (costat d’estribord) i amarrar la seva embarcació, allà disposen de dues mànegues amb dispositiu de regulació de cabal per netejar el vaixell. Aquest servei és gratuït i el nostre personal de marineria col·laborarà a la maniobra d’amarratge amb els usuaris, prèvia demanda pel canal 9 de VHF.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document