El primer Aplec de la Sardana de Roses (1958), document del mes de l'Arxiu Municipal

El document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) publica aquest mes de maig en la seva secció del web municipal www.roses.cat, correspon a l'expedient del I Aplec-concurs de la Sardana de Roses, datat de l'any 1958. L'esdeveniment va comptar amb la participació de colles d'arreu de Catalunya.
Document del mes de maig

Document del mes de maig

13/05/2013 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Els productors de l’expedient del “I Aplec-concurs de la Sardana de Roses de 1958” van ser la Comissió de Festes, patrocinada per l’Ajuntament i l’Agrupació Sardanista de Roses, de la qual n’era el secretari i principal impulsor el senyor Josep Boix Castey. L’expedient està format per totes les gestions efectuades pel secretari per fer realitat el somni del I Aplec-concurs de la Sardana de Roses. Aquest acte havia de ser clau per revifar la sardana a la vila, la qual ja tenia una tradició immemorial entre els rosincs i rosinques.

Per a la jornada d’aquell 18 de juliol de 1958 (festa nacional que commemorava l’”Alzamiento Nacional”), es contractaren les cobles orquestres la Principal de la Bisbal, els Montgrins i la Girona. Per a l’ocasió hi hagué la presència de dues emissores, Ràdio Girona i de La Voz de la Costa Brava, que feren saber a tot el país que a la plaça de Catalunya Roses, en aquella època del Caudillo, s’hi celebrava un aplec que tots els assistents recordarien.

La diada va començar amb una missa cantada a dos quarts d’onze del matí a la parròquia de Santa Maria. A dos quarts d’una, abans de dinar, es va ballar la sardana “Arenys de Munt” del mestre Viladesau. Després del tiberi a restaurants com el Moderno, el concurs va començar a partir de les quatre de la tarda amb colles vingudes de tot Catalunya. Es poden destacar les colles Renaixament del Casino Menestral de Figueres, l’Amunt i Crits del GEIG de Girona, la Joan Maragall de la Penya Cultural Barcelonina, i les també barcelonines Nostra Ensenya, Sang Catalana, entre moltes d’altres, i les rosinques la Unió Fraternal, els Rebrolls de la Unió Fraternal i la Rosenca.

El concurs el va guanyar la colla sardanista Figueres i en l’àmbit local va guanyar la colla Rosenca per davant de la colla de la SUF.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document