Ajuntament de Roses
Sou a: Inici / Noticies / Històric / El refugi antiaeri del carrer Capità Ariza s’adequa per poder rebre visites

El refugi antiaeri del carrer Capità Ariza s’adequa per poder rebre visites

Aquesta setmana s’han iniciat les obres d’adequació de l’accés al refugi antiaeri del carrer Capità Ariza, construït a Roses durant els anys de la Guerra Civil. Aquesta actuació completa les obres fetes l’any 2005 a l’accés de la Pujada a l’Escorxador i permetrà tirar endavant el projecte de visites als túnels subterranis.
Obres refugi Capità Ariza

Obres refugi Capità Ariza

16/10/2006 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Els passadissos del refugi antiaeri transcorren pel subsòl dels carrers Josep Sabater i Capità Ariza al llarg d’una longitud total aproximada de 110 metres. Existeixen dos accessos, un d’ells des de la plaça de la Pujada a l’Escorxador, que ja ha estat objecte d’obres d’adequació, i la del carrer Capità Ariza, que fins ara es trobava cobert de runa i tancat pel paviment del carrer.

Les obres, que tindran una durada aproximada de dos mesos i un cost de 29.500 euros, consistiran en la rehabilitació d’aquest accés i en la instal·lació de quatre escotilles metàl·liques que permetin l’obertura i el pas fins al passadís subterrani i que, un cop tancades, quedaran al mateix nivell del paviment del carrer.Per a les extraccions de les aigües procedents de filtracions es preveu la instal·lació de dues bombes d’aigua. També es col·locarà l’enllumenat necessari per a il·luminar l’accés i el recorregut interior.

La voluntat del consistori és la d’obrir el refugi a les visites públiques, atès el seu significat i la seva importància com a testimoni del passat històric més recent de la vila. També s’ha encarregat la realització d’un projecte escultòric que serà instal·lat a la plaça de la Pujada a l’Escorxador.

Aquest no és l’únic refugi existent a la població, on els atacs aeris durant la Guerra Civil van ser nombrosos, tal i com demostren els bombardejos viscuts el 24 d’agost de 1937, el 7 de febrer i del 17 d'agost de 1938, o els dies 6, 7 i 8 de febrer de 1939, just abans de l'entrada de les tropes nacionals el dia 9 de febrer.

Altres refugis dels quals es coneix l'existència al nucli urbà són el de la plaça de l'Església i el de la plaça del General Prim. També n'hi havia d'altres situats en zones despoblades a les immediacions del poble, com les muralles de la Ciutadella de Roses -que acolliren tres - o el localitzat al Camp de la Cortina, on es començà una trinxera per construir-hi l'amagatall, tot i que no s'acabaren els treballs i, per tant, no fou mai operatiu.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Imatge

Obres refugi Capità Ariza
Accions del document

© Ajuntament de Roses 2013
Pl. de Catalunya, 12 - 17480 ROSES
Telf: 972 25 24 00 - informacio@roses.cat

Desenvolupament i Projecte Web per SEMIC Internet