Encara que plogui

14/03/2008 00:00 -    

Una de les primeres lliçons que donen els manuals d’economia és dir que els diners són un bé escàs i que cal prioritzar-ne el seu ús en funció dels objectius que es volen assolir.

Aquest criteri també l’haurem d’aplicar a l’aigua a partir d’ara –de fet ja s’hauria d’haver fet amb més èmfasi des de fa molt temps- perquè s’està convertint en un bé escàs però també vital.

L’anomenat "Escalfament del Planeta" en opinió dels experts pot portar a una situació climatològica que comportarà menys pluviositat. No cal dir que les conseqüències d’aquesta nova situació s’han de tenir en compte i actuar des de dues perspectives: promoure l’ús racional de l’aigua i preveure noves captacions, o recuperar-ne d’antigues, per garantir aquest dret bàsic a tothom.

Aquesta nova situació comportarà la proposta d’objectius que només els assolirem amb la complicitat entre les administracions i els usuaris.

A Roses l’equip de govern estem treballant en les dues direccions com no podia ser d’altra manera: orientant els rosincs i rosinques per a un bon ús de l’aigua i recuperant cabdals històrics dels quals no en disposàvem en els darrers anys.

Pel que fa a l’acció pedagògica municipal i amb la col.laboració del Consorci de la Costa Brava,del qual en sóc la presidenta en la meva condició de Diputada Provincial, hem fet arribar als rosincs i rosinques dispositius per a l’estalvi; l’èxit de la demanda ha estat tan satisfactori que hem hagut de repostar de dispositius en dues ocasions; aquest fet explica el grau de sensibilització dels nostres conciutadans i conciutadanes en aquest tema.

També tenim programada una "Setmana de l’Aigua" entre el 12 i el 17 de març d’enguany sota el lema "Estalviar l’Aigua és cosa de Tots i, ARA, no et costarà RES" durant la qual insistirem, sobretot a les escoles, sobre la importància del repte que ens ocupa.

Tal com he dit anteriorment no ens podíem quedar només en la sensibilització i des de l’Ajuntament estem treballant, juntament amb l’ACA, per recuperar els pous que històricament abastien la nostra ciutat i que es troben al municipi de Castelló d’Empúries; també recuperarem el cabals que subministraven la base del Pení i que ja hem acordat amb els responsables de l’exèrcit de l’aire de l’esmentada base el seu retorn.

Penso i sóc molt conscient que les polítiques sobre l’aigua han de ser d’abast nacional. Hem de buscar solucions territorials i en el nostre cas comarcals. Cal una revisió i un planejament acurat de les demandes que té l’Alt Empordà, recordant que és comarca turística i agrícola alhora, i buscar una solució conjuntament que doni resposta justa i equilibrada a les espectatives bàsiques.

Crec que només fem allò que toca fer i en el moment que correspon. Tant de bó que plogui i que tot això que estem fent perdi una mica d’urgència però, plogui o no, el camí iniciat en l’ús correcte de l’aigua és el bo, encara que, aparentment poguem pensar que no n’hi ha per tant.

Magda Casamitjana i Aguilà
Alcaldessa de Roses

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document