Es trasllada per a la seva restauració el canó que uns brètols van pintar al passeig de Roses

El canó situat al passeig Marítim de Roses (davant de la plaça Catalunya), que ara fa uns dies va ser objecte d’una bretolada en què va ser pintat amb esprais de colors, ha estat traslladat a l’Espai Cultural La Ciutadella per iniciar els treballs de neteja i restauració que permetin retornar-lo al seu anterior estat.
trasllat canó

trasllat canó

25/02/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Una primera valoració tècnica realitzada sobre la restauració de la peça ha deixat palès que caldrà la intervenció de personal especialitzat en intervencions de conservació i restauració de material arqueològic. D’entrada, pel que fa als grafits pictòrics, es procedirà a una neteja mecànica amb projecció d’àrid, que permetrà realitzar una abrasió controlada de la pintura. Aquests treballs suposaran una despesa aproximada d’uns 2.000 €.

 

Aquesta peça és un dels dos canons de ferro exposats al passeig Marítim de la població que, segons els experts, foren fabricats entre els anys 1756 i 1760 a la foneria de John Churchill de Robertsbrigde (Anglaterra). De fet, en un d’ells, encara es pot veure l’escut del rei Jordi II d’Anglaterra. No obstant això, sembla ser que formaren part de l’armament d’un vaixell francès que va ser enfonsat durant l’atac a Roses del mes de novembre de 1809.

 

Aquest vaixell és el que els arqueòlegs excavaren l’any 1983 davant de la desembocadura de la riera Ginjolers, i que designaren amb el nom de Roses II. Els canons, però, ja s’havien rescatat del mar l’any 1978 pel vaixell Poseidón de l’armada espanyola, després d’haver estat descoberts pel rosinc Francesc Falcó. En aquells moments, van ser traslladats a Cartagena per a rebre un tractament de conservació i restauració.

 

L’alcaldessa i regidora de Cultura i Patrimoni de Roses, Magda Casamitjana, ha avançat la voluntat d’instal·lar els dos canons (el ja traslladat i el que encara es troba al passeig) a una nova ubicació on les condicions de presentació i emmagatzematge siguin més adients per a la seva conservació. D’aquesta manera, es protegirà de les accions climàtiques, atmosfèriques, vandàliques i altres possibles mecanismes d’alteració.

 

L’objectiu és preservar aquestes peces que es troben a la intempèrie des de l’any 1995. Des d’aleshores, el ferro s’ha anat degradant i alguns elements, com ara l’escut del rei Jordi II d’Anglaterra que hi havia a la part superior, s’han deteriorat greument.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document