Estudiants rosincs celebren el Dia d’Europa en el 60è aniversari de l’inici de la UE

El proper divendres 7 de maig, un centenar d’alumnes de l’Institut Illa de Rodes de Roses culminaran els treballs realitzats en preparació del Dia d’Europa d’enguany, amb un intens programa acadèmic i celebratiu que tindrà lloc a la Ciutadella de Roses. Entre els convidats destaca la presència de Manel Camós, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. L’Ajuntament dóna el seu suport institucional als actes, amb la presència de l’alcaldessa, Magda Casamitjana, i altres autoritats.
Dia Europa 2009

Dia Europa 2009

28/04/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La preparació s’ha centrat en l’Any europeu 2010, dedicat a la "Lluita contra la pobresa i l’exclusió social". Coincideix també amb el 60è aniversari de l’inici de la Unió Europea, que s’esdevé aquests dies. Al llarg de tot el matí, en aquest lloc emblemàtic que és la Ciutadella de Roses, i amb un marcat caràcter èticosocial, se succeiran activitats educatives.

L’alumnat de 4t d’ESO està estudiant, des de diferents vessants, la realitat de la Unió europea. La iniciativa tracta de fer-hi confluir els esforços d’assignatures com Educació visual i plàstica, Projecte de recerca, Educació eticocívica, Música, Llengües estrangeres i Ciències socials. La temàtica s’enfoca enguany cap a l’esforç d’Europa contra la pobresa, que afecta ja a 80 milions d’eurociutadans, és a dir a 1 de cada sis, i especialment a més de 7 milions de nens.

Entre les activitats realitzades, i que es presentaran a la Jornada del 7 de maig, hi ha l’elaboració d’una aplicació a Roses de l’Eurobaròmetre europeu sobre "la percepció social de la pobresa", un concurs fotogràfic i un altre de textos sobre l’exclusió i les seves solucions, i un seguit d’activitats on line a través del Campus virtual de l’Institut, consultable des del web
www.iesilladerodes.cat.

Està previst un Seminari de treball preparatori, el dia 4 de maig, amb en Joaquim Millán, Secretari del Consell Català del Moviment europeu, convidat pel servei d’informació "Europe Direct" de la Diputació de Girona. Aquesta sessió acadèmica té com a tema "Unió europea: un espai comú per a tothom".

El dia 7 començarà amb un Cinefòrum sobre la pel·lícula "Al otro lado" (2007) del director alemany d’origen turc Fatih Akin, guanyadora del Premi de cinema LUX atorgat pel Parlament europeu. Més endavant, en Manel Camós parlarà de "La UE: 60 anys de pau i benestar a Europa". Camós dirigeix des de l’any 2005 la representació de la Comissió Europea a Barcelona, havent desenvolupat des del 1987 nombrosos projectes de cooperació europea amb Amèrica Central, Mèxic, Cuba i Àsia, i havent participat també activament en qüestions relatives a la Mediterrània, especialment en el Procés de Barcelona.

L’oportunitat que s’ofereix a aquest alumnat rosinc de Secundària, de conèixer de primera mà les experiències de persones que treballen per a la Unió europea i d’aprofundir de manera interdisciplinària en la qüestió de l’Europa social, està integrat en el projecte d’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans que recolzen amb interès tant l’Institut Illa de Rodes com l’Ajuntament de Roses. Així mateix forma part també del conjunt d’activitats internacional que l’Institut, que està celebrant el seu 10è aniversari, s’ha proposat desenvolupar en els propers anys.

Aquesta celebració del Dia d’Europa permetrà també atorgar els premis a diferents categories de treballs, gaudir de l’estrena d’un audiovisual realitzat pels alumnes i assistir a performances musicals – de caràcter clarament europeu i juvenil – així com a una actuació de dansa contemporània, a càrrec de Magdalena Kudzinowska, del "Projecte Dansa". La cloenda de les celebracions està a càrrec de Magda Casamitjana, alcaldessa de Roses, que tractarà de "La dimensió social a Roses en el marc d’una Europa solidària".

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document