II Viatge entre imatges, paraules i músiques del món

Aprofitant el final de curs dels cursos de català per a adults i la cloenda del programa "Voluntariat per la llengua", l’Oficina de Català de Roses va organitzar el dimecres 20 de maig, al Teatre Municipal, el II Viatge entre imatges, paraules i músiques del món. L’activitat es va dedicar a la poesia del món.
cartell

cartell

21/05/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Amb aquest acte l’Oficina ha volgut recuperar la paraula de les poetesses i poetes catalans i la paraula d'altres poetes de diferents indrets que, com Joan Margarit, Montserrat Vayreda, Josep M. de Sagarra, Joan Brossa o Miquel Martí i Pol, a Catalunya, s'han convertit en figures literàries representatives de l'imaginari col·lectiu al món.

La vetllada es va iniciar amb la lectura d’una selecció de poemes de diferents autors d’arreu, en la qual van participar alumnes dels cursos de català per a adults de l’Oficina de Català de Roses i persones inscrites al programa "Voluntariat per la llengua". Les persones catalanoparlants van llegir poesia catalana; les que no ho són i estan aprenent el català van llegir poesia dels seus països d’origen, amb les seves llengües pròpies, amb una breu explicació prèvia en català del que recitarien posteriorment.

Van participar en la lectura 21 persones, a través de les quals es va obtenir una petita mostra de la diversitat lingüística de casa nostra en aquests moments: avui, Roses, té 20.612 habitants; un índex d’immigració d’un 37,72 %; 81 nacionalitats, i s’hi parlen més de 50 llengües.

A partir de petites disciplines artístiques –en què es van combinar la imatge (fotografia), la paraula i la música– es va fer un recorregut per l’imaginari i l’obra d’un quants autors i autores. Es van alternar fragments de peces en llengua catalana amb d’altres en diverses llengües del món: castellà, francès, alemany, portuguès, italià, flamenc, hongarès, romanès, àrab i basc. I cada lectura va anar acompanyada d’una projecció d’imatges relacionades amb la peça que es llegia i de música dels països de procedència d’aquestes diferents literatures.

L’activitat pretén, d’una banda, destacar la diversitat de llengües i cultures que conviuen en el nostre municipi; de l’altra, propiciar l’ús social del català entre les persones que l’estan aprenent i promoure i donar a conèixer la diversitat cultural i el seu valor.

Com a cloenda de l’acte, i com a complement gastronòmic, entre tots els assistents es va preparar un refrigeri amb diferents tastets, la qual cosa va permetre compartir menges d’arreu del món a les més de 200 persones que es van aplegar al Teatre Municipal de Roses.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Documents

Accions del document