Joan Boada i Magda Casamitjana inauguren a Roses un panell informatiu de la ruta Camins de l’Exili

Dijous 24 de setembre, el secretari general del Departament d’Interior de la Generalitat i l’alcaldessa de Roses han inaugurat un plafó informatiu sobre l'exili i la guerra en el municipi. El panell, situat a la plaça de la Pau, recordarà a partir d’ara els bombardejos feixistes i el paper de Roses com a enclavament de referència durant la retirada i l'exili.
Presentació plafó Ruta de l'Exili

Presentació plafó Ruta de l'Exili

24/09/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La senyalització de Roses, que s’inclou en la Ruta Camins de l’Exili, recorda l’atac de 1936 contra el creuer Canarias, el primer bombardeig sobre les comarques gironines. El municipi patiria nous bombardejos els anys 1937 i 1938 i durant la Retirada. En aquell temps, també va ser base naval de guerra i s’hi va establir la Delegació de la Sotssecretaria de Marina i de Justícia del Govern central de la República.

 

En total, el Memorial Democràtic de la Generalitat (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació), en col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i diversos ajuntaments de la zona ha senyalitzat 28 punts de les rutes de l’exili a 17 municipis diferents de l’Empordà. A banda de Roses, altres indrets significatius són el Coll del Portús (la Jonquera); el Coll dels Belitres (Portbou); el Mas Perxés (Agullana), última seu de la Generalitat de Catalunya; el Coll de Lli (la Vajol), lloc de pas de les màximes autoritats republicanes; el mas Can Barris (la Vajol), seu de la presidència de la República; el castell de Sant Ferran (Figueres); la mina d’en Negrín (la Vajol)..etc.

 

Durant l’acte de presentació l’alcaldessa de Roses ha mostrat la seva satisfacció per la col·laboració establerta amb el govern autonòmic i per la inclusió de Roses en aquesta Ruta, amb la qual es vol homenatjar els homes i dones que van lluitar per la defensa dels valors democràtics i donar a conèixer aquesta dura etapa de la història del municipi.

 

El secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha anunciat avui a Roses que aquest departament ha atorgat aquest any 439.055 € per a 25 projectes de recuperació de la memòria democràtica a la demarcació de Girona. Cinc d’aquests projectes són per recuperar el patrimoni memorial (trinxeres, fosses, búnquers, rutes de memòria, centres d’interpretació,...) i rebran ajuts per valor de 345.760 €. D’aquesta manera, el departament duplica la inversió en recuperació del patrimoni memorial a la zona respecte de l’any passat. Tots els vestigis recuperats i senyalitzats s’integraran dins la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya.

 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document