La Ciutadella destina un espai permanent a explicar la seva història més recent

El recorregut que l’Espai Cultural La Ciutadella permet fer per la seva història, tant des del propi museu com a través de l’itinerari pel recinte arqueològic, es veu ampliat a partir del 26 de març, amb l’obertura d’un nou espai dedicat a la vida i usos dins les “Muralles” durant la segona meitat del segle XX.
Entrada torre Fortí

Entrada torre Fortí

25/03/2011 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Amb aquesta intenció ha estat condicionada la torre medieval del Fortí del recinte, que a partir de demà s’obre al públic amb la instal·lació del documental "Històries al Marge", que completarà el discurs sobre la història del monument des dels primers als darrers pobladors.

El documental "Històries al Marge" mostra aquella Ciutadella que els rosincs coneixien com "les Muralles". És la història de la Ciutadella explicada a partir d’alguns dels usos que va tenir al llarg del segle XX, fins a la seva obertura a la ciutadania a partir de la dècada de 1980. Els horts, el camp de futbol, les vivendes precàries o l’espai de marginació dels anys 80, són alguns dels més destacats.

A partir del testimoniatge dels protagonistes que visqueren aquella experiència en primera persona, es construeix un relat vinculat a les mancances i a la necessitat, però també a la felicitat i a la il·lusió. El documental es converteix en un recorregut ple de vivències i sentiments pels espais que ocupaven les precàries cases on van arribar a viure un centenar de rosincs, pels horts que cultivaven els veïns del poble, pel camp de futbol improvisat que acollí els primers partits de l’Agrupació Esportiva Roses entre l’any 1939 i la dècada dels 60, etc.

La presentació de l’audiovisual "Històries al marge" va tenir lloc el maig de l’any passat, en el marc de l’exposició homònima que acollí la sala petita de l’Espai Cultural la Ciutadella fins al mes d’octubre. Un cop finalitzada, però, els responsables del Departament de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, han volgut atorgar a aquest episodi de la història rosinca més recent el paper que li correspon, completant així el discurs de l’exposició permanent del museu.

La ubicació escollida per a aquesta instal·lació ha estat la torre medieval que forma part del Fortí del recinte, datat del segle XIX, on en les darreres setmanes s’han dut a terme els treballs de neteja, emporlanat, adequació i il·luminació necessaris. D’aquesta manera, la Ciutadella recupera un altre dels seus espais i el dota de contingut cultural, tal i com ha fet recentment amb l’antic magatzem adossat a la muralla medival (convertida en sala d’exposicions temporals), amb la casamata del Portal de Mar del recinte (laboratori arqueològic), o amb els imminents projectes de reconversió de les casamates del Baluard de Sant Andreu com a magatzems arqueològics i aula de formació.

La inauguració de la nova instal·lació permanent "Històries al Marge" tindrà lloc demà, dissabte 26 de març, a les 12 h.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document