La mirada més íntima de Vicens Vives, a Roses

L’Espai Cultural La Ciutadella Roses exposa des del 30 de juliol fins al 31 d'octubre, la mostra itinerant “Jaume Vicens Vives i la Nova Història”, que es complementa amb imatges de la vessant més íntima de l’historiador i de la seva vinculació amb Roses.
26/07/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El proper divendres 30 de juliol arriba a Roses l’exposició itinerant "Jaume Vicens Vives i la Nova Història" que està recorrent diferents ciutats catalanes en el marc de la commemoració del centenari del naixement de l’historiador. En aquesta ocasió, però, atenent la vinculació del personatge amb Roses, la mostra s’amplia amb l’apartat Jaume Vicens Vives, una mirada íntima, dedicada a la vessant més íntima i quotidiana de l'historiador i la Roses dels anys 50. La mostra s'allotjarà a la Sala d’Exposicions de l'Espai Cultural la Ciutadella fins al 31 d'octubre.

Roses se suma a la celebració de l’Any Jaume Vicens Vives (Girona 1910 – Lió 1960), produint una exposició que mostra una faceta diferent de l’historiador, la de l'estiuejant vinculat a Roses per la banda de la família de la seva dona i per l'entorn de descans i serenitat que li oferia per continuar treballant en la seva obra, reflexionar i debatre amb amics i coneguts que també estiuejaven en aquesta localitat de la Costa Brava.

De fet, molts personatges de la cultura i la política de la Catalunya i l'Espanya de la dècada de 1950 com Joan Fuster, Josep Pla, Josep Ferrater Mora, Josep Benet, Joan Raventós, Jaume Miravitlles o Dionisio Ridruejo aprofitaven la seva estança a la població per visitar Vicens Vives.

Davant aquest fort vincle entre l’historiador i Roses (on va ser enterrat a la seva mort), l’Àrea de Cultura i Patrimoni del consistori ha programat una exposició que mostra fotografies realitzades a Roses pel mateix Jaume Vicens Vives durant els estius de la dècada de 1950, just en els moments anteriors a l'eclosió del turisme de masses i en els moments finals del somni de l'estiueig burgès.

Les imatges provenen del fons fotogràfic de la mateixa família Vicens, seleccionades i reproduïdes per l’equip tècnic del departament de Cultura. El resultat que es podrà veure a la Ciutadella a partir del proper dia 30 és una tria de 37 imatges que giren entorn a quatre àmbits diferenciats: Jaume Vicens Vives i la seva família, Roses en temps de Vicens Vives, Gent de Roses fotografiada per Jaume Vicens i La costa de Roses fotografiada per Jaume Vicens, on es plasmen des de moments familiars de descans i lleure a la platja del Rastrell, a trobades amb Josep Pla, o a paisatges de gran bellesa de les cales del Cap de Creus. 

La mostra completarà l’exposició itinerant Jaume Vicens i Vives i la nova història, 1910–1960
sobre la figura i l’obra de l’historiador, coorganitzada per l’Editorial Vicens Vives i la Sociedad Estatal de Commemoraciones Culturales amb la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya, que remarca l’aportació de Vicens com a gran renovador de la historiografia catalana i espanyola del segle XX.

Jaume Vicens és considerat com "un historiador dins del seu temps" -un temps històric marcat per l’impuls renovador de la Segona República, pel trauma de la guerra civil i la dura postguerra, i per l’intent de començar a superar el franquisme mitjançant l’obertura cap a l’Europa democràtica- i un referent en la creació d’una nova concepció historiogràfica dins la seva professió. En aquest sentit, l’exposició explica com l’obra de Vicens és una expressió d’aquest moment històric però, també, el fruit de la seva clara voluntat d’intervenir en el present, com a resultat d’una vocació política que va solapant-se a la seva vocació d’historiador. 
 

Les dues mostres s'inauguraran el proper divedres 30 de juliol, a les 20.30 h, i es podran visitar fins al 31 d’octubre a la Sala d’Exposicions de l’Espai Cultural La Ciutadella. Horaris:

Del 30 de juliol al 31 d'agost: cada dia de 10.00 h a 21.00 h.

De l'1 al 30 de setembre: cada dia de 10.00 h a 20.00 h.

De l'1 al 31 d'octubre: cada dia de 10.00 h a 18.00 h. Dilluns tancat.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document