La protecció del Cap de Creus permet la recuperació del mero a la zona

L’Ajuntament de Roses ha acollit la presentació de Xavier Vizcaíno (IAEDEN), Boris Mörker (president Ass. Centres de Busseig del Cap de Creus) i Montse Mindan (primera tinent d’alcalde de Roses), que han fet una valoració de les campanyes de protecció del Parc Natural del Cap de Creus i de defensa del mero realitzades durant la dècada dels anys 90. Aquestes accions, que desembocaren en la declaració del Cap de Creus com a Parc Natural, assoliren un important ressò internacional i permeten avui dia parlar del bon estat de salut del fons marí del Cap de Creus, altament reconegut en el món del submarinisme.
Vizcaíno-Mindan-Mörker, amb revistes SportTaucher

Vizcaíno-Mindan-Mörker, amb revistes SportTaucher

19/12/2012 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Xavier Vizcaíno va ser el coordinador de la campanya impulsada per la IAEDEN per a la declaració del Parc Natural del Cap de Creus, acció que arribà a recollir prop de 35.000 signatures entre 1990 (inici de la campanya) i 1998 (declaració del Parc Natural per part del Parlament de Catalunya). D’aquestes, prop de 12.200 signatures s’obtingueren gràcies a l’impuls que la Federació Alemanya de Submarinisme i la seva revista SportTaucher realitzaren per Europa, en format de postal-signatura.

Precisament aquesta prestigiosa revista acaba de dedicar la portada, l’editorial i un reportatge central de 14 pàgines de la seva edició corresponent als mesos de novembre i desembre, a destacar la bellesa i qualitat del fons marí del Cap de Creus, i a recordar l’èxit de la campanya "Salvem els darrers meros", quan aquesta commemora el seu 20è aniversari.

La revista, creada l’any 1980, compta amb una tirada actual de 60.600 exemplars, distribuïts principalment a Alemanya, Àustria, Bèlgica, Suïssa i Holanda, però també a altres punts forts del submarinisme mundial, com Illes Maldives, Kènia o Mar Roig. A més, té una àmplia presència a través d’internet i les xarxes socials.

Tant Xavier Vizcaíno com Boris Mörker, han destacat la importantíssima tasca realitzada per aquesta revista, tant durant els anys 90 amb el suport i impuls de la campanya a nivell internacional, com per l’espectacular promoció del litoral de Roses i del Cap de Creus realitzada amb la seva darrera edició, on posiciona Roses com una destinació de submarinisme de primer ordre.

Xavier Vizcaíno ha recordat l’inici de la campanya de protecció del Cap de Creus, motivada per l’existència de diversitat de projectes que durant la dècada dels 90 atemptaven contra l’entorn natural dels municipis del Cap de Creus, com ara la construcció d’urbanitzacions, camps de golf o parcs d’atraccions, a Roses, Port de la Selva, Cadaqués, Llançà o Vilajuïga.

Sobre el fons marí al Cap de Creus, Boris Mörker ha destacat el bon estat de salut del mateix en el moment actual, així com la importància que la declaració d’aquest espai com a Parc Natural ha tingut en la preservació de diferents espècies marines i vegetals, sobretot gràcies a la regulació de la pesca d’arrossegament. Segons afirma, "en aquests moments, resulta habitual trobar la presència de meros al Cap de Creus, arribant-se a visionar amb facilitat grups de fins a 25 individus, així com d’altres espècies que han tornat a aparèixer a la zona, com tonyines, dofins i altres cetacis".

Montserrat Mindan ha agraït la tasca desenvolupada per IAEDEN i els centres de submarinisme del Cap de Creus, així com el de totes aquelles entitats, particulars i administracions que es van implicar en la defensa del Cap de Creus, entre les quals es trobava l’Ajuntament de Roses que, encapçalat pel seu alcalde, Carles Pàramo, va prendre un paper actiu en la campañnya. Mindan ha destacat que,
"gràcies a la iniciativa de IAEDEN i al suport i implicació de clubs, administracions i particulars, podem gaudir avui de la bellesa d’un entorn natural privilegiat, i comptar amb la pràctica de la immersió submarinista com a recurs turístic de Roses". 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document