La Seafood com a punt d'inflexió

06/05/2009 00:00 -    

Roses és un municipi amb molts atractius i un d’ells és que té un sector pesquer molt important; això li dóna un valor afegit incalculable a un poble turístic com el nostre.

Els nostres pescadors són uns magnífics professionals, molts d’ells hereus de vàries generacions dedicades a la pesca, que lluiten per tenir un present raonable i un futur esperançador i tots sabem que són moltes i variades les situacions que han de superar per a què la seva feina, per cert molt dura, els sigui rendible i els proporcioni una vida digna.

Han de lluitar contra les condicions meteorològiques, molt dures a la nostra zona, estan sotmesos als alts i baixos dels estocs, a la inconsistència dels preus del peix, a les noves normatives que els imposen des de les administracions, sovint excessives i no gaire adequades a la seva realitat i també a l’escassetat de recursos humans sobretot en èpoques de molta demanda de mà d’obra; cosa que no passa en aquests moments que estem vivint. A tot això hi hem d’afegir els continus moviments del preu del petroli que en les seves repuntades més altes els fa quasi inviable la rendibilitat empresarial, sobretot en aquells vaixells que per les seves característiques tenen una despesa de gasoil considerable.

Malgrat aquests imponderables que han d’afrontar d’una manera continuada ells segueixen lluitant i cercant solucions juntament amb les administracions per garantir el seu futur.

Des de que sóc alcaldessa de Roses m’adono amb molta més claredat que els sector pesquer ´participa de dues realitats, de dues sensacions, que no són contradictòries però que sovint es situen en un cert paral·lelisme: la visió idílica que d’ells té una gran part de la població i la duresa d’una realitat que viuen dia a dia en l’exercici de la seva professió.

Entenc que la gent tingui una visió positiva de la pesca perquè realment és una activitat que encisa, tant per la destresa que fa falta per portar-la a terme com per la plasticitat de la pròpia activitat però entenc que hem de fer un pas endavant i cercar més complicitats reals i efectives entre els nostres pescadors i el nostre govern municipal –aquí només puc parlar com alcaldessa de Roses- per aconseguir un valor afegit al producte i per obrir nous horitzons que els permetin situar-se en millors condicions en aquest mercat tan globalitzat i tant competitiu que els ha tocat viure.

He tingut la magnífica oportunitat d’acompanyar a l’Antoni, patró major, i a n’en Manel, membre del cabildo, a la Seafood de Brusel·les que ,segons m’han explicat, és el segon mercat de peix més important del món. L’experiència ha estat altament positiva: he pogut comprovar que pels productes de la mar tampoc existeixen fronteres, que el desenvolupament tecnològic és altíssim, que les distàncies no existeixen i que la tendència a facilitar el consum és una de les prioritats de tot l’empresariat que toca aquest producte.

Hem pogut parlar amb molta gent : amb la DG de Pesca de la Generalitat, amb els responsables polítics del Govern Central, amb eurodiputats i eurodiputades i també amb la Carmen Gallego fins fa poc Conselleira de Pesca del Govern Gallec.

Per la meva part he estat una espectadora privilegiada de les converses que l’Antoni, en Manel i l’Eusebi, president dels pescadors catalans, tenien tant amb les administracions com amb els eurodiputats o, també, amb els industrials que exposaven els seus productes.

L’ambient que ens envoltava ens va portar a parlar amb l’Antoni i en Manel de futurs projectes pels pescadors de Roses; vam decidir ser prudents però treballar amb rigor, eficàcia i una certa celeritat per tirar endavant algun projecte adequat a les exigències del temps i amb futur.

Per la nostra part, la del equip de govern municipal, tot l’interès del món en col·laborar per a què els objectius que valoren els pescadors rosincs es facin realitat i per a què en un futur proper Roses sigui, encara més, un referent de la pesca a les comarques gironines com a consequência d’una manera de fer amb amplitud de mires, amb rigor i amb un coneixement exhaust de la realitat que envolta a tot el que fa referència al sector pesquer.

Magda Casamitjana i Aguilà
Alcaldessa de Roses

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document