L'Ajuntament de Roses participa en un programa per fer front a l’envelliment de la població activa a Europa

L'Ajuntament de Roses és un dels organismes integrants del projecte INTERREG IVC, encarregat de definir les polítiques a implantar en els estats membres de la Unió Europea per a l’adaptació del món laboral a la nova realitat demogràfica. El programa es basa en l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, a partir de les quals es redactarà un Pla d’Acció que concretarà les actuacions a emprendre per fer front a aquest envelliment de la població activa.
Trobada a Roses

Trobada a Roses

02/06/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

L’actual canvi demogràfic que experimenta Europa està invertint la piràmide d’edats i, conseqüentment, envellint a gran velocitat la població laboralment activa. Amb l’objectiu de conscienciar l’empresariat d’aquesta nova realitat i d’adoptar les mesures necessàries per garantir l’estabilitat laboral i les prestacions socials en el futur, la Unió Europea ha impulsat el programa INTERREG IVC on un total de nou països membres de la comunitat, estudien les actuacions a implantar en el mercat laboral europeu.

Entre les jornades de treball realitzades fins al moment, es troba l’intercanvi portat a terme recentment a Roses, on es van donar a conèixer diferents experiències aplicades amb èxit en la gestió empresarial, per fer front a aquest canvi demogràfic.

Un d’aquests exemples és la pràctica CAWA impulsada a Londres i consistent en la flexibilització de les condicions laborals, en la prevenció i seguiment mèdic, i en un disseny adequat dels espais de treball per al manteniment en el món laboral de persones majors de 50 anys. El projecte grec FILES ha assolit també bons resultats en la inserció laboral de dones i col·lectius específics amb dificultats a través de la formació, mentre que el programa OWL (Itàlia) ha ideat un software de gestió que permet avaluar els resultats de les bones pràctiques implantades.

La metodologia emprada per copsar les solucions a adoptar davant aquesta nova realitat es basa en una estructura associativa entre diferents països membres de la UE. D'aquesta manera, es relacionen regions amb menys experiència amb altres més avançades, amb l'objectiu de mostrar i posar en pràctica aquelles accions que han permès millorar tant la competitivitat i innovació de les empreses, com la qualitat de vida i condicions laborals dels seus treballadors.

En el moment actual, el programa INTERREG IVC treballa en la trobada que tindrà lloc els propers 11 i 12 de juny a Londres, on es prepararà l’estudi de viabilitat per a la implicació empresarial i la implantació de futures mesures. El programa finalitzarà el juny del 2010, amb la redacció d’un Pla d’Acció que detallarà les actuacions a emprendre en el món laboral europeu. A més de Roses, participen en el programa INTERREG IVC ciutats d'Alemanya, Gran Bretanya, Bèlgica, Itàlia, Grècia, Hongria i Bulgària. 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document