Lliurament de la Dracma de Plata 2008.

15/08/2008 00:00 -    

Molt benvingudes i benvinguts,

Un any més ens reunim aquí al Teatre per fer l’entrega de la Dracma de plata amb la qual Roses ret homenatge a aquella persona o entitat rosinca que s’ha significat per la seva tasca.

Des de 1994 molts heu estat distingits amb la Dracma de Plata i alguns sou aquí presents. Espero que estigueu gaudint tant d’aquest acte com ho vàreu fer del vostre.

La Dracma, com sabeu, és la moneda grega que a partir del s. IV a.c, varen encunyar els habitants de la colònia grega de Rhode i va ser trobada a la Ciutadella.

La Dracma de plata també és la distinció honorífica més important que dóna el municipi de Roses.

Per aquesta raó m’agradaria que tots els representants del consistori, que al cap i a la fi són els representats de totes i tots els rosincs m’acompanyessin en l’entrega de la Dracma de Roses 2008.

Com veieu, la Dracma d’aquest any gira al voltant del món de vi. El vi és la beguda espirituosa més famosa i amb més història a les nostres contrades.

El vi es produeix des de temps immemorials i els nostres avantpassats més directes, grecs i romans, n’eren bons productors i millors consumidors, encara que els grecs el barrejaven amb aigua.

Roses, en època romana es destacà pel cultiu de la vinya però sobretot, i gràcies a la seva situació estratègica, en l’exportació del vi per tota la mediterrània.

Ara també exportem vi però sobretot, exportem experts en vi.

La paraula vi procedeix de la paraula llatina Vinum però l’arrel del mot té un origen encara més remot.

Es creu que l’origen de "vi" prové de la llengua sànscrita, una llengua que es parla a la India, i es deriva de la paraula Vana, que significa amor.

És molt poblable que sigui així, doncs al llarg de la història trobem moltes referències a les virtuts positives del vi. Així Francesc Eiximenis, frare franciscà i il·lustre gironí, deia que

"lo vi és fort nutritiu e confortiu de natura, generatiu de molts esperits, dilata les venes e exampla lo cor".

En l’Edat Mitjana, quan Eiximenis va escriure aquestes ratlles, es considerava el vi com un element imprescindible a totes les taules perquè, a més de ser una beguda natural, era un aliment excel·lent i ajudava més que l’aigua a fer la digestió.

L’alegria que aportava el vi en qualsevol àpat servia també per alleujar la fatiga i les passions, servia, en definitiva, per lluitar contra el que ara en diríem estrés.

Així doncs el vi s’ha utilitzat al llarg de la història per alimentar el cos però també l’ànima.

Avui en dia el món del vi s’ha convertit en un espai de culte i veneració. A Roses en tenim la màxima expressió en la figura d’en Roger Viusà.

Ja ens ha explicat en Miquel la magnífica trajectòria d’en Roger.

És per aquesta trajectòria, punt de partida del què és i serà una excel·lent carrera professional, i per portar el nom de Roses, símbol de qualitat i bon fer, per tot el món que,

Roses concedeix la Dracma de Plata 2008 a Roger Viusà.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document