Presentació "La Colònia Grega de Rodhe"

Discurs de l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, amb motiu de la presentació del llibre "La Colònia Grega de Rhode", Monografia 23 del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Presentació "La colònia grega de rhode"

Presentació "La colònia grega de rhode"

17/10/2007 00:00 - Roses. Dimarts, 2 d'octubre de 2007    

Molt bona tarda a tothom,

Tots els rosincs i rosinques sabem que a la Ciutadella hi ha la nostra història. La Ciutadella és la nostra història. Història que sembla llunyana però que explica d’on venim i qui som. Tots i totes hem sentit a parlar d’Ella, ara personificada, a l’escola o en alguna conferència, n’hem llegit coses en algun llibre. Hem sentit mil històries viscudes o reviscudes dels nostres avis o pares. Ens hi hem passejat i quedem meravellats de la seva grandària, de la seva bellesa. Quantes coses amaga la Ciutadella? Quants records? Quantes vides, sentiments i sensacions?

Els autors i autores de la monografia que avui presentem fan un homenatge a totes aquelles persones que han dedicat una part de la seva vida a estudiar els jaciments de la Ciutadella de Roses, cosa que els i les honora i jo com a alcaldessa vull agrair-los especialment i també homenatjar-los alhora.

Han estat noranta anys de treballs i estudis que permeten conèixer i recuperar la nostra història, la de tots. Aquesta monografia ens dóna a conèixer el resultat de tots els treballs realitzats durant els 90 anys de recerca arqueològica al jaciment, ens posa a l’abast de tots aquesta història de la que us parlava i és per a Roses un regal que no té preu. Gràcies.

És voluntat de l’Ajuntament de Roses seguir treballant, continuar investigant i fer els esforços que calguin per descobrir tot allò que ens té reservat la Ciutadella. Som conscients del que tenim i de la importància de preservar i mantenir el monument però també volem apostar per a la divulgació i per la recerca.

No voldria acabar sense agrair a tots els alcaldes, regidors i regidores, des de Jaume Noguer fins avui en dia que m’han precedit la seva ferma voluntat de mimar i cuidar la Ciutadella i especialment a Carles Páramo i Ponsetí que des de l’Ajuntament de Roses i també des de la Diputació ha contribuït al magnífic estat en que es troba.

Gràcies per aquest estudi. Una vegada més, Roses és sinònim de recerca, d’estudi, de cultura . Moltes gràcies a l’ Anna Maria Puig , a l’Aurora Martin i a tots els autors i moltes felicitats per l’excel·lent treball.

Per acabar unes paraules d’August Pi I Sunyer, de "la novel·la del besavi que recull Lluís Buscató en el seu treball "la colònia grega de Rhode"" on diu:

"El record s’ha esvaït en tot cas- remarca en Xirau- No hi ha prou dades per a reconstruir la història de la Roses grega, ni tan sols per a saber si tal història existeix. Ens hem de limitar a suposicions, a judicis per analogia, però ens falta el fonament científic. Potser, en el futur, exploracions arqueològiques, excavacions sistemàtiques i ben dirigides ens donaran fonaments per a deduir conclusions justificades."

Vostès han fet un pas molt important i des de l’ajuntament ens fem nostre el futur del que parlava August Pi i Sunyer.

Magda Casamitjana i Aguilà
Alcaldessa de Roses


Per consultar la traducció de la intervenció realitzada pel professor Michel Bats (investigador del Centre Nacional de Recerca Científica de França) durant l'acte de presentació de la monografia "La Colònia Grega de Rhode", cliqueu el document adjunt

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document