Propera restauració de l’antiga factoria de salaó de la Ciutadella de Roses

L’Ajuntament de Roses acaba d’aprovar el projecte per a la realització de les tasques de restauració i conservació de les restes arqueològiques de l’antiga factoria de salaó de la Ciutadella, situada en el sector corresponent a la vila romana d’aquest recinte monumental.
Recinte salaons peix

Recinte salaons peix

08/05/2007 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

L’espai objecte de restauració correspon a una part de l’anomenat edifici "A" de la vila romana, on hi ha identificada una factoria de salaons que es construí aprofitant les instal·lacions d’unes antigues termes. Es tracta d’un edifici industrial datat entre els segles IV i VI dC, exponent de l’activitat comercial d’un nucli d’ocupació tardoromana. En destaca una habitació de planta quadrada amb cinc dipòsits-receptables quadrangulars amb els seus respectius desguassos, on es realitzava el procés de conserva del peix.

El projecte que s’acaba d’aprovar respon a la necessitat de frenar el deteriorament progressiu d’aquest espai. Fins al moment actual, les restes presentaven certes problemàtiques com són l’acumulació d’aigua de pluja en aquells indrets on les estructures fan de contenidors, o bé en aquelles zones on les irregularitats del terreny les crea de forma natural. A més, l’exposició continuada als raigs solars propicien l’aparició d’espècies vegetals que danyen els materials constructius d’aquestes estructures arqueològiques.

Per posar fi a aquesta situació, el projecte que s’acaba d’aprovar preveu, en base a un estudi previ de les característiques i estat actual de les restes arqueològiques, la restauració i conservació de les habitacions que formen part de l’edifici.

Així, els primers treballs consistiran en una primera neteja de tot el sector, a la qual prosseguirà la consolidació dels morters, revestiments i estructures existents. Per últim, com a mesura preventiva i de conservació, les diferents habitacions es cobriran amb material geotextil per protegir-les dels agents climàtics i de possibles danys.

El projecte comptarà amb un pressupost de 25.000 euros.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document