Rere la tonyina del Mediterrani: el projecte pioner en marcatge arriba a Roses

El vaixell científic “WWF COLUMBUS” propietat de la Fundació WWF ADENA, es troba a Roses durant tota aquesta setmana realitzant una campanya de recerca. L’embarcació de 20 metres d’eslora està equipada amb laboratoris i tot tipus de material científic per fer el seguiment de les poblacions de tonyines vermelles i altres peixos o mamífers marins.
Visita vaixell Columbus

Visita vaixell Columbus

14/07/2011 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

WWF i col·laboradors estan recopilant noves i fonamentals perspectives i coneixements sobre la biologia de la tonyina, amb l’objectiu d’incrementar el coneixement sobre el comportament migratori de la tonyina vermella de l’Atlàntic, i per tant, conèixer la millor forma de gestionar la pesquera. Aquestes noves dades, si són utilitzades pels gestors pesquers de forma apropiada, poden ajudar a aquesta espècie majestuosa a mantenir-se pròspera en els nostres oceans durant generacions.

WWF, en col·laboració amb la Pesca Recreativa Responsable, i amb el finançament de la Fundació Príncep Albert II de Mònaco, va iniciar una campanya pionera de marcatge de tonyina vermella l’any 2008. Aquesta campanya ('On the Med tuna trail ', en anglès), recull informació empírica sobre l'ecologia de juvenils i adults de la tonyina vermella en el Mediterrani. Els primers resultats d'aquest projecte estan proporcionant valuoses dades científiques sobre les rutes migratòries de la tonyina vermella, així com de les seves pautes d'alimentació i d'immersió.

En aquesta ocasió acompanyen als investigadors i biòlegs, els equips de filmació de vàries televisions estrangeres, que realitzen documentals de l’activitat de la tripulació durant les campanyes de recerca a la Mediterrània occidental.

L'estudi va començar al gener del 2008, i els principals marcatges es van realitzar a l'agost i setembre del 2008, de maig a setembre del 2009, i a l’agost i setembre del 2010. Aquest 2011, la campanya va començar al maig, i ara, i com cada any des del 2008, WWF amb el seu vaixell "Columbus" ve a Roses per fer marcatge de tonyina durant una setmana.

Concretament de les tonyines marcades a Roses, s’ha obtingut informació molt valuosa per al projecte. A més, per primera vegada a la Mediterrània, s’han recuperat les dades de dues marques electròniques internes (s’insereixen a la part ventral i poden enregistrar, durant uns 24 mesos, dades de temperatura – interna i externa de la tonyina -, fondària i posició), que van ser posades davant de Roses al 2008.

La campanya compta amb la col·laboració i assistència de l’Ajuntament de Roses i del Port de Roses i, durant la tarda d’ahir (dimecres 13 de juliol), el Columbus va rebre la visita de l’alcalde de Roses, Carles Pàramo, i la primera tinent d’alcalde, Montse Mindán, que varen poder conèixer a bord les principals característiques del projecte.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document