Roses dóna el tret de sortida a la celebració del Bicentenari de la Guerra del Francès

La presentació de la reedició de llibre 'Sunyer metges, pare i fill' ha donat el tret de sortida als actes de celebració del Bicentenari de la Guerra del Francès (1808-2008) a Roses. El nou Espai Cultural la Ciutadella ha acollit un acte que ha servit per reivindicar una estirp rosinca de tota la vida com ha estat la família Pi i Sunyer.
Un moment de la presentació del llibre a la Ciutadella

Un moment de la presentació del llibre a la Ciutadella

23/06/2008 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  
L’alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, ha destacat la figura de Pi i Sunyer i la idoneïtat d'un llibre que “no només explica una mica més de la història de Roses sinó també de les seves persones i els seus sentiments”. La nissaga dels Pi i Sunyer, farcida de metges de grans prestigi, han deixat una petja important i permanent en la història rosinca dels segles XVIII, XIX i XX, ha reconegut Casamitjana. A més, “tots els Pi i Sunyer, generació rere generació, tenen un nexe en comú, un lloc, un espai i un nom que és Roses, en el seu pensament, el seu cor i la seva vida”, ha puntualitzat Casamitjana davant el centenar de persones que s'han aplegat a l'església de Santa Maria de la Ciutadella.
“Avui presentem la reedició d'una novel·la que ens explica la vida dels rosincs d'una època, un període de guerra com va ser la Guerra del Francès”, ha afirmat l'alcaldessa. “Uns anys de guerra i destrucció en la qual Roses pateix però finalment madura i creix”, ha afegit. “Des de la Ciutadella, i en aquestes muralles, reprenem una vegada més el fil narratiu dels Pi i Sunyer, que viuen i porten Roses dins seu”, ha finalitzat Casamitjana.
Durant la presentació del llibre, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha considerat que aquesta novel·la conté una càrrega rosinca tant extrema que “hauria de formar part inexcusable en la biblioteca de tot habitant de Roses”. Segons Nadal “hi ha tot un contorn de paisatge, d'ambient, de narració i de referències que porta cap a la vila de Roses”, ha dit el conseller, que ha estat acompanyat a la taula per la neboda d'August Pi i Sunyer, Núria Pi i Sunyer, i entre el públic per l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i la seva esposa, Diana Garrigosa.
El llibre es va desenvolupant en tres plans diferents: un context físic de l'entorn de Roses i del que passa a una ciutat en temps de guerra; un altre més de caràcter social i de la vida de la família Sunyer; i un tercer de debat ideològic.
Els actes de commemoració del bicentenari de la Guerra del Francès van continuar el passat dissabte 21 de juny a la Ciutadella, amb el concert 'Carmina Burana', a càrrec del Cor de Cambra del Vallès Oriental, la Coral Cantiga i Percussions de Barcelona, dirigits per Josep Vila i Josep Prats.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document