Roses obté 4,31 MEUR del Pla de Barris per rehabilitar integralment el casc antic

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya ha concedit un ajut de 4,31MEUR a l’Ajuntament de Roses per tal de rehabilitar integralment el casc antic del municipi. ∙ L’objectiu d’aquest projecte (amb un pressupost total d'11,9 milions d'euros), és revitalitzar tota l'àrea delimitada pels carrers Francesc Macià, Gravina, riera Ginjolers i Sant Sebastià.
Àrea Pla Rehabilitació Integral

Àrea Pla Rehabilitació Integral

09/07/2008 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La cinquena convocatòria de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial ha fallat a favor del Projecte d’ Intervenció Integral del Casc Antic de Roses per la seva voluntat d’actuar transversalment. El DPTOP ha destacat la transversalitat d’un projecte que actuarà sobre tres eixos clau: l’eix urbanístic, l’eix d’equipaments i l’eix social.

L’Ajuntament de Roses ha programat aquest projecte de reforma integral que engloba tota una sèrie d’actuacions destinades a la recuperació del casc antic del municipi, que van des de la pavimentació dels carrers fins a la construcció d’un centre cultural i altres espais que afavoreixin la interrelació i la cohesió social. En aquest sentit, el Pla preveu un millora global dels espais públics, amb la dotació de zones verdes i l’eliminació de barreres arquitectòniques, a més de la reurbanització dels carrers més deteriorats, la creació d’espais per a vianants i la reordenació i creació dels espais per a aparcaments.

El consistori rosinc també promourà la rehabilitació dels edificis de la zona i potenciarà la incorporació de les noves tecnologies en els edificis.

Centre cultural i mesures ambientals

L'actuació urbanística que projecta l'Ajuntament es complementarà amb diverses mesures de caire social, entre les quals destaca la construcció d’un centre cultural que estarà situat entre la riera Ginjolers i el carrer Trinitat, a tocar de l’actual centre de la Societat de la Unió Fraternal (SUF), que quedaria integrat en el nou equipament.

Una altra actuació que preveu el Pla és la construcció d’un dipòsit soterrat a la plaça Sant Pere que recolliria i emmagatzemaria les aigües pluvials que baixen per la canonada del carrer Francesc Macià, per tal de poder ser reutilitzada per a la neteja de carrers i el rec de zones verdes públiques.

Zona d’actuació

L’actuació afecta a una àrea urbana catalogada com a nucli antic, d’una superfície de 0,641 quilòmetres quadrats. Es tracta d’una zona amb una xarxa viària molt precària, a l'igual que la resta d’infraestructures, amb carrers estrets, mal pavimentats i amb dèficit de zones verdes, la qual cosa ha provocat un progressiu deteriorament a nivell urbanístic i arquitectònic, que també afecta al seu parc d’habitatges. Cal destacar que un 12% de les actuals edificacions es troben en ruïna o en mal estat, quan la mitjana d’edificis en aquest estat en territori català és d’un 2,6%. A la zona hi viuen un total de 1.123 habitants, una part important dels quals són població depenent i immigrants. Pel que fa a l’activitat econòmica, es troba força estancada, tenint en compte que l’oferta se centra fonamentalment en el comerç turístic.

Àrees d’actuació

Millora de l’espai públic i creació de zones verdes

- Rehabilitació i equipament d’elements col·lectius dels edificis
- Incorporació de les TIC en els edificis
- Foment de la sostenibilitat i del desenvolupament humà
- Equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà i dels equipaments
- Programes de millora social, urbanística i econòmica
- Accessibilitat i supressió de les barreres urbanístiques

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document