Roses ret homenatge a les víctimes del mercant Saint Prosper, enfonsat a la badia fa 70 anys

El proper 7 de març tindrà lloc a Roses un homenatge en record dels vint-i-set tripulants del vaixell francès Saint Prosper, morts el 8 de març de 1939, quan l’embarcació es va enfonsar en aigües de la badia de Roses amb motiu de l’explosió d’una mina. L’àmplia programació d’activitats organitzades per a l’ocasió, aplegarà un centenar de familiars i amics de les víctimes.
Saint Prosper

Saint Prosper

04/03/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Amb motiu del 70è aniversari de la desaparició del mercant, l’Ajuntament de Roses, conjuntament amb la família Guilou (descendents d’un dels tripulants desapareguts) ha programat una jornada commemorativa per al proper dissabte (7 de març), que englobarà la realització de diferents activitats al llarg de tot el dia. Els actes s’iniciaran a les 8.30 h del matí amb un homenatge floral a càrrec dels familiars.

A les 11 h, la Sala de Plens de l’ajuntament acollirà la recepció oficial. A continuació, participants i autoritats es traslladaran fins al camí de Ronda, davant del Far, on tindrà lloc la inauguració de l’estela d’homenatge a la tripulació. Aquesta consistirà en una làmina d'acer corten que travessarà perpendicularment el camí de ronda i que pujarà verticalment fins assenyalar el punt on es va enfonsar el vaixell. D'aquesta manera, es vol representar l'homenatge que el poble rosinc ret als desapareguts en l'accident i els seus descendents.

Els caminants que passegin pel camí de ronda, veuran doncs en aquest punt la línia divisòria que creua el camí, per després observar que al seu costat tenen una petita finestra que enfoca al mar. Un text gravat i un codi QR s'encarregaran d'informar sobre què és allò que assenyala la petita finestra. La làmina del terra anirà gravada amb el text que els descendents dels tripulants del Saint Prosper han escrit, que es llegirà en francès si es ve des del nord i en català si es ve des del sud.

Ja a la tarda, l’església parroquial de Roses oficiarà una missa en memòria dels desapareguts (17 h). La programació finalitzarà al Teatre Municipal de Roses (18 h), amb una exposició, la projecció del documental Saint Prosper, l’epitafi sota el mar i una xerrada a càrrec de Jordi Vila –patró major de cabotatge i instructor de submarinisme- i Eusebi Escardívol -pioner del submarinisme a l’Estat i descobridor del Saint Prosper l’any 1967-.

El naufragi

El Saint Prosper era un vaixell mercant de bandera francesa construït l’any 1920 a les drassanes angleses de William Gray & Co. Tenia 106 metres d’eslora i 15 de mànega, i pesava 4330 tones.

El 4 de març de 1939 sortí del port de Mostaganem amb un transport de 300 tones de petroli en direcció cap a Marsella, on havia d’arribar al cap de tres o quatre dies. El 8 de març, però, el capità del Saint Prosper decidí fer escala a Roses per resguardar-se d’un fort temporal, desconeixent que el golf estava minat amb una barrera de mines des de Falconera fins a Montgó.

La topada amb una mina obrí un forat al casc del vaixell que el trencà pel mig, provocant el seu enfonsament sense que la tripulació tingués temps d’escapar. Els vint-i-set tripulants del Saint Prosper moriren en l’accident.

La situació bèl·lica que encara es vivia i el fet que pocs mesos després s’iniciés la II Guerra Mundial, van fer que ningú parés atenció a aquest naufragi, motiu pel qual les famílies dels tripulants no van saber res d’ells durant anys.

L’any 1967 uns submarinistes del CRIS van identificar el buc gràcies a una campana que duia el nom del mercant gravada en relleu. Mentrestant, les famílies continuaren ignorant el destí dels seus avantpassats fins molts anys després.

El 27 d'agost de 2005 ja es va realitzar un acte d'homenatge a les víctimes d'aquest accident, que consistí en la immersió d'una placa commemorativa en el lloc on es produí el naufragi. 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Documents

Accions del document