Roses reunirà més de 1000 participants en la celebració de la Vila Gegantera Gironina 2010

Roses celebra el proper cap de setmana (29 i 30 de maig) la seva proclamació com a Vila Gegantera Gironina 2010, amb un programa fruit del treball realitzat per la Colla Gegantera de Roses, i que aplegarà a la població prop de quaranta colles d’arreu de Catalunya. La celebració coincideix amb el 15è aniversari de la colla de Roses, que compta en l’actualitat amb 120 membres de totes les edats, units per la cultura i per la conservació de les tradicions catalanes.
Cartell Vila Gegantera

Cartell Vila Gegantera

25/05/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Les arrels de la Colla Gegantera de Roses es remunten a l’any 1994, quan una veïna del municipi va encarregar, pagar i cedir al poble dos gegants, a condició que aquests portessin el seu nom i el del seu marit: Demètria i Quimet. A partir de llavors l’associació juvenil l’Empenta Jove es va fer càrrec dels gegants i els va fer córrer per tot Catalunya. Amb la dissolució d’aquesta entitat, el relleu va passar a un grup de vilatans que, decidits a no perdre aquesta tradició, varen crear la Colla Gegantera de Roses.

Els gegants de Roses, en Quimet i la Demètria, es van inspirar en el poema de Joan Maragall on es narra el naixement de la comarca de l’Empordà com una història d’amor entre un pastor arrelat a la terra i la muntanya, i una sirena que representava el mar. Fan 3,5 metres d’alçada i pesen 45 kg (Quimet) i 55 kg (Demètria). Completen la família 4 capgrossos i dos gegantons: en Norfeu, que representa un cavallet de mar i va ser construït per membres de la Colla, i en Menhiró (representa un menhir), regal a la Colla amb motiu de la Festa Megalítica que ss celebra a la població anualment. Una part important de la colla la formen els grallers i el grup de percussió, que els darrers anys han tornat a fer matinades al municipi, tradició que s’havia perdut i ara recuperada.


La proclamació de Roses com a Vila Gegantera Gironina 2010 coicideix amb el 15è aniversari d’aquesta colla. Per a la celebració, els seus membres no han estalviat treball ni esforços, i presenten un programa que es desenvoluparà al llarg del proper cap de setmana, i que comptarà amb la participació de colles arribades de Caldes de Maravella, Banyoles, Vilaür, Tordera, L'Escala, Corçà, Sant Feliu de Guíxols, Castellfollit, Vilafant, La Cellera, Camprodon, Can Fornaca, Vidreres, Cornellà de Terri, Vilafranca de Conflent, Hostalric, Castelló d'Empúries, Avis de Figueres, Thuïr, Anglès, Vidrà, Palamós, Sta Coloma de Farners, Queixans, La Bisbal, Riudarenes, Port de la Selva, Manresa, Figueres, Manlleu, Lladó, Flaçà, Calonge, Bescanó, Sarrià de Ter, Grallers d'Espolla, Navata, Alcarràs i Escola Animart Roses.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document