Roses s’endinsa en la figura de l’artista Jaume Turró “Xameca”

Divendres 12 de novembre, l’Espai Cultural La Ciutadella inaugura l’exposició “Jaume Turró. Xameca. Retrospectiva 1955-2005”, primer dels actes que l’Ajuntament de Roses ha preparat per recuperar la figura d’aquest artista nascut a Roses, i mostrar una visió global i acurada de la seva obra carregada de personalitat. La mostra romandrà oberta fins al 13 de febrer de 2011, i s’acompanyarà de l’edició d’un catàleg, una taula rodona, visites lúdiques a la mostra i tallers de pintura per a públics de totes les edats.
Jaume Turró "Xameca"

Jaume Turró "Xameca"

08/11/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

En Jaume Turró (1929- 2005) va néixer a Roses, en una família de pagès que es dedicava a la ramaderia. Durant els anys de joventut es va dedicar professionalment al món del futbol, activitat que va haver d’abandonar a causa de diferents lesions. Cap al 1955 va començar a dedicar-se a la pintura, en un principi combinant aquesta tasca amb altres feines com la pesca i, posteriorment, dedicant-se de forma exclusiva a aquesta professió. És considerat el primer artista contemporani de Roses.

La mostra que s’inaugura a Roses el proper divendres, dirigida pel crític d’art Josep Vallès i coordinada per l’historiador de l’Art Toni Martínez, transcorre per les diferents etapes creatives de l’artista: els inicis, marcats pel diàleg entre la figuració i l’abstracció, la influència de Dalí, el cubisme i la descoberta del cinetisme a París (anys 50, 60, 70); una segona etapa, principalment surrealista, tot i que reinterpretada de forma original (anys 80), i, finalment, una darrera etapa marcada pel retorn al cinetisme, per una certa abstracció, una mena de tancament interior i una visió caleidoscòpica de la realitat (anys 90).Paral·lelament a l’exposició, el Departament de Cultura i Patrimoni del consistori rosinc, ha organitzat diferents activitats d’apropament a la figura de l’artista, des de diferents vessants pensades per a tots els públics. D’una banda, el proper mes de desembre tindrà lloc la presentació del catàleg de l’exposició i la realització d’un col·loqui obert que comptarà amb la participació persones molt properes a l’artista.

D’altra banda, i amb un caràcter més lúdic i educatiu, es troben les activitats "Xameca, tot un personatge", consistent en una visita guiada a l’exposició temporal; "Somnis de Pintura", activitat familiar integrada per una visita a la mostra i la realització d’un taller plàstic de pintura surrealista; i l’activitat "Fem d’artistes", visita lúdica i taller dirigits als alumnes d’infantil, cicle inicial i cicle mitjà de primària.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document