Ajuntament de Roses
Sou a: Inici / Noticies / Històric / Roses s’endinsa en la figura de l’artista Jaume Turró “Xameca”

Roses s’endinsa en la figura de l’artista Jaume Turró “Xameca”

Divendres 12 de novembre, l’Espai Cultural La Ciutadella inaugura l’exposició “Jaume Turró. Xameca. Retrospectiva 1955-2005”, primer dels actes que l’Ajuntament de Roses ha preparat per recuperar la figura d’aquest artista nascut a Roses, i mostrar una visió global i acurada de la seva obra carregada de personalitat. La mostra romandrà oberta fins al 13 de febrer de 2011, i s’acompanyarà de l’edició d’un catàleg, una taula rodona, visites lúdiques a la mostra i tallers de pintura per a públics de totes les edats.
Jaume Turró "Xameca"

Jaume Turró "Xameca"

08/11/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

En Jaume Turró (1929- 2005) va néixer a Roses, en una família de pagès que es dedicava a la ramaderia. Durant els anys de joventut es va dedicar professionalment al món del futbol, activitat que va haver d’abandonar a causa de diferents lesions. Cap al 1955 va començar a dedicar-se a la pintura, en un principi combinant aquesta tasca amb altres feines com la pesca i, posteriorment, dedicant-se de forma exclusiva a aquesta professió. És considerat el primer artista contemporani de Roses.

La mostra que s’inaugura a Roses el proper divendres, dirigida pel crític d’art Josep Vallès i coordinada per l’historiador de l’Art Toni Martínez, transcorre per les diferents etapes creatives de l’artista: els inicis, marcats pel diàleg entre la figuració i l’abstracció, la influència de Dalí, el cubisme i la descoberta del cinetisme a París (anys 50, 60, 70); una segona etapa, principalment surrealista, tot i que reinterpretada de forma original (anys 80), i, finalment, una darrera etapa marcada pel retorn al cinetisme, per una certa abstracció, una mena de tancament interior i una visió caleidoscòpica de la realitat (anys 90).Paral·lelament a l’exposició, el Departament de Cultura i Patrimoni del consistori rosinc, ha organitzat diferents activitats d’apropament a la figura de l’artista, des de diferents vessants pensades per a tots els públics. D’una banda, el proper mes de desembre tindrà lloc la presentació del catàleg de l’exposició i la realització d’un col·loqui obert que comptarà amb la participació persones molt properes a l’artista.

D’altra banda, i amb un caràcter més lúdic i educatiu, es troben les activitats "Xameca, tot un personatge", consistent en una visita guiada a l’exposició temporal; "Somnis de Pintura", activitat familiar integrada per una visita a la mostra i la realització d’un taller plàstic de pintura surrealista; i l’activitat "Fem d’artistes", visita lúdica i taller dirigits als alumnes d’infantil, cicle inicial i cicle mitjà de primària.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Imatge

Jaume Turró "Xameca"
Accions del document

© Ajuntament de Roses 2013
Pl. de Catalunya, 12 - 17480 ROSES
Telf: 972 25 24 00 - informacio@roses.cat

Desenvolupament i Projecte Web per SEMIC Internet