S'aproven les ordenances fiscals del 2010

El ple municipal de l’Ajuntament celebrat dimecres14 d'octubre ha aprovat les ordenances fiscals que s’aplicaran en el municipi durant l’exercici 2010. Prosseguint amb la línia iniciada l’any passat, les ordenances estaran marcades per la congelació d’impostos, com a mesura d’ajut a l’economia de les famílies i ciutadans de Roses davant l’actual situació de crisi econòmica. Pel que fa a les taxes, aquestes augmentaran un 2%, per fer front a l'IPC i a la pujada prevista de l'IVA.
15/10/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La primera de les actuacions que el govern municipal de Roses impulsarà durant el 2010, serà l’aplicació d’unes ordenances fiscals on destaca la congelació de la totalitat d’impostos municipals que, en alguns casos, inclús reduiran el seu tipus impositiu, mentre que les taxes s’actualitzaran un 2% d’acord a l’IPC i a la pujada de l'IVA previst, tot i que algunes també es reduiran o inclús suprimiran.

Els impostos municipals que mantindran els tipus impositius i que, per tant, no augmentaran les seves quotes respecte a 2009 seran l’IAE, l’impost de circulació i el de construccions i obres. En el cas d’aquest darrer, a més, s’aplicaran dues noves bonificacions en aquelles obres corresponents a la instal·lació d’ascensors o de contenidors de residus, ja que passen a considerar-se d’especial interès.

En el cas de l’impost de béns immobles (IBI), es produeix a més una reducció de tres punts del tipus impositiu, que passarà de ser d’un 0,83% a un 0,80%. L’aplicació d’aquesta reducció respon a la voluntat municipal per minimitzar el màxim possible la pujada de l’impost que es ve donant des de la revisió cadastral realitzada l’any 2004, moment en què es decidí aplicar les noves valoracions fraccionadament en 10 anys (fins a 2014) per evitar així un increment massa sobtat. Gràcies a la reducció de tipus aprovada, doncs, la quota mitjana pujarà entre un 3 i un 4 % per comptes del 10% que correspondria a l’anualitat 2010. D’altra banda, l’impost de plusvàlua també reduirà el tipus del 29 al 26%.

Una altra novetat és la possibilitat de fraccionament dels impostos d’IBI, IAE, ocupació de la via pública i escombraries comercials en dos pagaments per a aquells titulars que tinguin els seus rebuts domiciliats, amb l’objectiu que famílies i empresaris del municipi puguin fer front als pagaments de forma esglaonada.

Pel que fa a les taxes municipals, l’increment serà d’un 2%. Les novetats per a l’any 2010 en aquest apartat de taxes continuen posant l’èmfasi en les ajudes i millores socials, com és el cas dels casals municipals, que passaran a incrementar el seu horari de 9 a 10 i de 15 a 16 h, suprimint així la quota d’horari especial. D’altra banda, les activitats i sortides extres que s’hi realitzen (cinema, Aquabrava, etc) passen a quedar incloses en la quota unitària, es crea una nova tarifa de mitja jornada i s’incorpora l’exempció de la taxa als nens i joves inscrits en el Pla Educatiu d’Entorn.


Una altra mesura que es mantindrà durant 2010 serà la reducció del 41% aplicada enguany a la taxa del transport escolar, per continuar incentivant així l’ús d’aquest sistema més econòmic i sostenible.

Per últim, com a novetat, les ordenances del 2010 contemplen que les persones empadronades al municipi no hagin de pagar per casar-se a la Ciutadella, mentre que queden establertes les noves taxes que empreses, institucions, etc, hauran d’abonar per fer ús d’equipaments municipals, com és el cas de les dependències de la nova Àrea de Promoció Econòmica, del CAR Jove o de la Biblioteca Municipal.
  

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document