Un document de l’Arxiu Municipal de Roses parla de prospeccions petrolieres datades de l’any 1900

L’Arxiu Municipal de Roses permet comprovar a través de la seva secció “El document del mes” publicada a la pàgina web municipal www.roses.cat, com la pràctica del “fracking” (prospeccions en el subsòl o fons marí per afavorir les extraccions petrolieres), té molts anys d’història a les comarques gironines. Una carta de Josep Abel, procurador a Lliurona del propietari agrícola rosinc Miquel Coll Caritg, informava l’any 1900 sobre els indicis de petroli trobats a la zona de Bassegoda.
Document del febrer AMR

Document del febrer AMR

04/02/2013 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Els fons documentals pertanyents a l’arxiu de la família Coll (dipositat en donació a l’Arxiu Municipal de Roses l’any 1996), permeten testificar com l’il·lustre rosinc Miquel Coll Caritg, esdevingué un precursor destacat en l’extracció petroliera realitzada a les comarques gironines. Una carta del seu procurador, Josep Abel, datada del 15 d’agost de 1900, fa referència a les prospeccions petrolieres impulsades pel rosinc a la zona de Bassegoda, a tocar l’indret del Molí del Caritg.

Les actuacions descrites pel procurador, parlen concretament del desenvolupament i resultats dels treballs de perforació duts a terme a la mina anomenada Carmen, on es perforà almenys fins als 42 metres de profunditat i d’on s’obtingué petroli. Durant anys 1925 i 1926, Joaquim Coll de Cendra, fill de Miquel Coll Caritg, i Josep Maria Falgàs i de Ciurana, advocat i veí de propietats a Bassegoda, encara gestionaven la mina.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document