Ajuntament de Roses
Sou a: Inici / Noticies / Històric / Un document de l’Arxiu Municipal de Roses parla de prospeccions petrolieres datades de l’any 1900

Un document de l’Arxiu Municipal de Roses parla de prospeccions petrolieres datades de l’any 1900

L’Arxiu Municipal de Roses permet comprovar a través de la seva secció “El document del mes” publicada a la pàgina web municipal www.roses.cat, com la pràctica del “fracking” (prospeccions en el subsòl o fons marí per afavorir les extraccions petrolieres), té molts anys d’història a les comarques gironines. Una carta de Josep Abel, procurador a Lliurona del propietari agrícola rosinc Miquel Coll Caritg, informava l’any 1900 sobre els indicis de petroli trobats a la zona de Bassegoda.
Document del febrer AMR

Document del febrer AMR

04/02/2013 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Els fons documentals pertanyents a l’arxiu de la família Coll (dipositat en donació a l’Arxiu Municipal de Roses l’any 1996), permeten testificar com l’il·lustre rosinc Miquel Coll Caritg, esdevingué un precursor destacat en l’extracció petroliera realitzada a les comarques gironines. Una carta del seu procurador, Josep Abel, datada del 15 d’agost de 1900, fa referència a les prospeccions petrolieres impulsades pel rosinc a la zona de Bassegoda, a tocar l’indret del Molí del Caritg.

Les actuacions descrites pel procurador, parlen concretament del desenvolupament i resultats dels treballs de perforació duts a terme a la mina anomenada Carmen, on es perforà almenys fins als 42 metres de profunditat i d’on s’obtingué petroli. Durant anys 1925 i 1926, Joaquim Coll de Cendra, fill de Miquel Coll Caritg, i Josep Maria Falgàs i de Ciurana, advocat i veí de propietats a Bassegoda, encara gestionaven la mina.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Imatge

Document del febrer AMR
Accions del document

© Ajuntament de Roses 2013
Pl. de Catalunya, 12 - 17480 ROSES
Telf: 972 25 24 00 - informacio@roses.cat

Desenvolupament i Projecte Web per SEMIC Internet