Un llibre de l’arxiver municipal analitza l’evolució de la societat rosinca a partir dels principals fets històrics

El llibre de l’arxiver municipal de Roses, Josep Maria Barris, Roses o la recerca de la zona grisa, es presentarà el proper dia 23 d’abril, diada de Sant Jordi, a la sala de plens de l’Ajuntament de Roses, a les 6 de la tarda. La presentació anirà a càrrec de l’historiador Pere Gifre, president de l’Institut d’Estudis Empordanesos.
La portada del llibre

La portada del llibre

18/04/2008 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  
L’obra, que aplega la majoria d’articles que Josep Maria Barris ha publicat al Diari de Girona des de l’any 1998, intenta reflexionar sobre la identitat de la població altempordanesa, més enllà dels tòpics que recurrentment han definit Roses, a partir de l’anàlisi dels principals esdeveniments històrics. L’autor també pretén explicar els fonaments de la societat rosinca actual a partir de les aportacions econòmiques, socials, culturals o polítiques dels grans processos històrics. En aquest sentit, Roses apareix com una població plenament homologable, des del punt de vista històric, a qualsevol altra població gironina o catalana, que participa activament en les grans línies de desenvolupament del país, ja sigui en l’època romana, durant l’expansió catalana pel Mediterrani, en la construcció del Règim Liberal, en el transcurs del segle XIX o en la progressiva transformació de vila eminentment marinera a destacada estació turística.
Una de les característiques principals del llibre és l’intent de tractar àmbits temàtics pocs estudiats, molts d’ells inèdits. Alhora, s’ha intentat posar en valor les aportacions historiogràfiques que han anat apareixent els darrers anys a les comarques gironines. Per dotar de coherència als més de 200 articles publicats, s’han reordenat en 9 grans blocs cronològics i temàtics: D´entrada, Roses; Panoràmica; Rhodes, Rosis, Roses; Un segle perdut: el XVII; El segle XVIII, des de zero; Un segle decisiu: el XIX; La construcció d’un nou paradigma: 1900-1931; 1931-1939: de la utopia d’un nou projecte social al temperi dels canons i Amb ‘isme’ de franquisme...i turisme.
El llibre de Josep Maria Barris suposa el tret de sortida a una iniciativa de l’Àrea de Cultura i Patrimoni que, sota el nom de Roses Publicacions Municipals, pretén agrupar el conjunt de les publicacions de l’Ajuntament de Roses en matèria de recerca en ciències socials i humanes, així com catàlegs d’exposicions, sota un mateix esquema conceptual que eviti la dispersió temàtica i gràfica, i defineixi una línia editorial. Les publicacions estaran agrupades en les següents col.leccions:
 -Col·lecció “Assaig i Recerca” destinada a la publicació de textes científics i universitaris, com ara tesis, recerques o assajos en el camp de les ciències socials. Es tracta de la continuació de la col·lecció “Papers de Recerca”, iniciada l’any 1996 i que es va allargar fins el 2001. Presentada amb un nou disseny, el llibre de Josep Barris significa la represa d’aquesta col·lecció, de la qual n’és el sisè volum.
-Col·lecció “Biblioteca de Rescat”, destinada a recuperar llibres referits a Roses i al conjunt de l’Empordà, i també sobre temes marítims i patrimonials en general, que actualment es troben exhaurits o de molt mal localitzar. El mes de juny es presentarà el primer volum, una reedició del llibre Sunyer metges, pare i fill, d’August Pi i Sunyer publicat a Mèxic (1956)
-Col·lecció Papers de Divulgació. Estudis de caire divulgatiu. També treballs de recerca dels estudiants de batxillerat.
- Catàlegs d’exposicions. De diferent temàtica, amb preferència temes patrimonials, històrics i fotogràfics.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document