Un llibre mostra la vida quotidiana de Roses entre 1874 i 1975

L’Ajuntament col·labora en la publicació de “L’Abans. Recull gràfic de Roses, 1874-1975”, que Efadós edita en fascicles col·leccionables a partir del dimarts 20 d’octubre. En el seu recorregut, el llibre explica la memòria històrica des d’una vessant antropològica i etnogràfica, fixada en els costums i tradicions. L’autora del volum és la historiadora Ariadna Sánchez Mira i compta, a més, amb la col·laboració d’un equip de persones destacades de la vida cultural rosinca.
Llibre

Llibre

16/10/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El període cronològic que abraça aquest llibre és entre l’any 1874 i 1975. La primera data correspon a la fotografia més antiga recollida per aquesta publicació i la darrera, l’inici de la transició espanyola. El llibre està organitzat per temes i explica la memòria històrica des del vessant antropològic i etnogràfic (costums i tradicions.

Entre les temàtiques tractades es troben els diferents components que han protagonitzat el dia a dia de la vida rosinca al llarg de tots aquests anys. Des de les entitats culturals, socials i d’esbarjo del municipi, fins als establiments més emblemàtics, passant pels esdeveniments esportius, les festes i tradicions, el món escolar, els oficis típics, les places i carrers, o el patrimoni rosinc, entre altres punts d’interès.

L’apartat gràfic està il·lustrat amb unes 900 fotografies antigues en blanc i negre, seleccionades d’un gros de 3.000 imatges per la seva qualitat tècnica o documental, i que permeten mostrar la gran diversitat cultural i social de la quotidianitat a Roses durant aquest llarg període. Aquestes fotografies han estat cedides per particulars o extretes de fons o col·leccions d’arxiu o biblioteca.

L’editorial ha fixat per al proper dimarts 20 d’octubre la sortida al mercat. En la campanya de promoció, l’editorial regala les cobertes i el fascicle de presentació. Els fascicles es podran adquirir setmanalment a un preu de 2,80 euros en llibreries, papereries i quioscos de la vila durant un any, fins a completar el volum.

L’autora

Ariadna Sánchez Mira, va néixer a Girona l’any 1981 i va passar la seva infantesa i adolescència a Roses, on viu actualment. Va estudiar a l’escola Jaume Vicens Vives i a l’I.E.S. Cap Norfeu i als divuit anys es va instal·lar a Girona per a llicenciar-se en història a la UdG. Com historiadora ha col·laborat amb l’associació per la preservació i la difusió de la memòria històrica "El triangle Blau", de Figueres, localitzant i documentant els "Espais de Memòria" de la Guerra Civil i la Postguerra de les poblacions de Roses i Figueres. Actualment treballa de mestra i ha dedicat el darrer any a la recerca i documentació de les fotografies antigues de Roses que donen forma a aquest llibre."

Ariadna Sánchez ha comptat amb el suport d’un Consell Assessor integrat per persones vinculades a la cultura rosinca, que ha desenvolupat funcions d’assessorament i revisió dels continguts finals de la publicació. Els membres d’aquest consell són Josep M. Barris Ruset, Marina Casellas Rovira, Eudald Francisco Badosa, Mariona Giró Noguer, Salvi Jacomet Cadaya, Isabel Juanola Segura, Carles Pàramo Ponsetí, Mossèn Joan Riu Ferrer, Jaume Santaló Peix i Anna Vicens Laporta.

La publicació té la particularitat que els rosincs poden participar en la realització del llibre aportant fotografies familiars sobre qualsevol tema relacionat amb la vila, o oferint informació sobre experiències viscudes fins al 1975.
Per a més informació podeu dirigir-vos a Ariadna Sánchez o trucar a l’Arxiu Municipal, telèfon 972 15 14 86, o trucar a l’editorial (93 673 12 12). 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Documents

Accions del document