Un simulacre posa a prova el Pla d’autoprotecció dels dos ports de Roses

Dimarts 20 de març, la bocana dels ports pesquer i esportiu de Roses ha estat l’escenari d’un exercici en què s’ha hagut de contenir un vessament de carburant provocat per l’enfonsament d’una embarcació. El simulacre ha posat a prova el Pla d’autoprotecció i el Pla interior de contingència dels dos ports. Aquest és el primer exercici realitzat conjuntament pels ports pesquer i esportiu amb l’objectiu d’augmentar la coordinació i la col·laboració davant les emergències.
Moment del simulacre a Roses

Moment del simulacre a Roses

20/03/2012 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Supòsit del simulacre

En aquest exercici s’ha hagut de contenir un vessament de gasoil produït per l’enfosament d’una embarcació que era al mirall d’aigua de la bocana, en una zona entre els ports pesquer i l’esportiu.

Un cop detectada la incidència s’ha activat el protocol d’avisos entre els equips que han participat en l’emergència. Per tal de confinar el vessament s’han utilitzat barreres de contenció amb l’objectiu d’acotar la possible contaminació del medi marí. Els bombers s’han mantingut en estat d’alerta per controlar el risc que pot suposar el producte vessat.

Una vegada s’ha emès l’avís d’emergència, la Policia Local de Roses i els Mossos d’Esquadra han controlat els accessos i han establert els perímetres de seguretat per tal de mantenir lliures les vies d’evacuació. Així mateix, el Servei Marítim de la Guàrdia Civil han controlat el trànsit dels vaixells a la bocana del port mentre ha durat l’emergència.

Així mateix, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha instaurat el Pla especial d’emergències per a la contaminació de les aigües marines de Catalunya (CAMCAT) en fase de prealerta.

En aquesta ocasió, un grup d’escolars de 3r curs de primària d’una escola de Roses han assistit com a espectadors del simulacre, sota la vigilància dels professors responsables. Aquesta acció forma part de la política de divulgació mediambiental del port esportiu de Roses.

Bona coordinació entre els equips participants

En el supòsit de l’exercici han intervingut mitjans humans, marítims i materials per fer front a possibles incidències per contaminació marina. Els organismes, les entitats i els cossos de seguretat participants s’han reunit per fer una primera anàlisi tècnica del simulacre. La valoració inicial de l’exercici ha estat força positiva. Els participants en el simulacre han destacat la rapidesa en què han intervingut els efectius mobilitzats.

El simulacre ha permès comprovar el funcionament i la coordinació entre els diferents grups d’intervenció. Els participants en l’exercici han estat Ports de la Generalitat, Subdirecció General de Ports i Aeroports, Ajuntament de Roses, Port Roses, Protecció Civil, Bombers de Roses, Policia Local, Mossos d’Esquadra, Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil i Salvament Marítim.

Pel que fa als recursos, s’han utilitzat una dotació de bombers, dues patrulles de la Policia Local, tres unitats dels Mossos, una dotació de la Guàrdia Civil i una embarcació de Port Roses.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document