La campanya de salut “Per Carnaval no tot s'hi val”, arriba a la 3a edició avalada pels bons resultats de 2013 i 2014

Els resultats obtinguts en les edicions anteriors del Carnaval rebel·len un considerable descens en atencions sanitàries i policials a causa de la ingesta d'alcohol L'Ajuntament de Roses obre la campanya i convida els instituts de Castelló d'Empúries, Llançà i Cadaqués a participar-hi per fer extensiu el missatge als joves de la comarca La visita al “Museu del Carnaval” i les sessions de debat a l'aula formen part de la campanya d'enguany
22/01/2015 12:05 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Amb la propera celebració del Carnaval de Roses 2015, l'Àrea de Joventut de l'Ajuntament de Roses impulsa una nova edició de la campanya preventiva “Per Carnaval, no tot s'hi val! 3A edició”, adreçada a la conscienciació dels joves entorn als perills que comporta el consum d'alcohol i drogues.

 Una campanya que afronta la problemàtica cara a cara

El fenomen del consum i abús de l’alcohol i drogues per part de la població juvenil ha adquirit dimensions molt importants en la nostra societat, amb dades estadístiques molt preocupants pel que fa als canvis d’hàbits d'aquests consums entre els adolescents. Davant aquesta realitat, l'Ajuntament de Roses realitza periòdicament a través dels seus departaments de Benestar Social i Joventut diferents accions de prevenció i sensibilització entre els joves del municipi.


Emmarcada en aquesta política preventiva, i amb motiu de la celebració del Carnaval de Roses, l’Àrea de Joventut va iniciar l'any 2013 la campanya “Per Carnaval, no tot s’hi val! 3A edició”, amb la qual es pretén afrontar aquesta problemàtica actuant en un moment considerat molt adient (la celebració del multitudinari Carnaval de Roses) per fer arribar un missatge clar i contundent, dirigit inicialment als joves del municipi, i fent-lo extensiu a tota la població. 

 

Parlant el llenguatge dels joves

 

  • Jornada de sensibilització: per a joves i adults

 

Amb la intenció que el missatge que transmet la campanya del “No tot s’hi val” arribi d’una forma planera i atractiva als joves, l’Àrea de Joventut idea cada nova edició pensant en un format i experiència que despertin l'interès entre el públic juvenil. Il·lustracions en format còmic alertant de les conseqüències d'un consum excessiu d'alcohol durant la primera edició, o la realització d'un impactant espectacle amb format site específic on es mostraven escenes comuns en el transcurs de festes amb consum de drogues i alcohol durant la segona edició, despertaren l'interès i suscitaren el debat posterior entre els joves participants.

 

Per a la present edició, l'Ajuntament de Roses torna a innovar amb una proposta original: convertir el Teatre de Roses, els dies 5 i 6 de febrer, en un “Museu del Carnaval de Roses” on a través del recorregut que realitzaran els alumnes, s'aniran descobrint espais i escenaris que plasmaran les diferents situacions que es poden produir durant la celebració d'aquesta festa.

 

El nombre de participants en aquesta jornada sobrepassarà el miler de persones ja que, al llarg de les diferents sessions que tindran lloc entre els dos dies, passaran pel Teatre els alumnes de tercer i quart d'ESO, primer i segon de batxillerat i cicles formatius dels tres instituts de Roses (Cap Norfeu, Illa de Rodes i Centre Escolar Empordà), ampliant-se aquest any la proposta als instituts de Castelló d'Empúries, Llançà i Cadaqués que vulguin participar.

 

Per tal de fer extensiva la campanya a totes les famílies del municipi i públic en general, l'Ajuntament mantindrà obert el “Museu” per a la visita lliure els mateixos dies, el dijous 5 de febrer de 18 a 21 hores, i de 9 a 21 h el divendres.

 

  • Treball posterior als centres educatius

 

La informació i experiències recollides durant la visita al Museu, serà després treballada amb sessions de debat i anàlisi directament a cadascun dels centres educatius participants. L'Ajuntament facilitarà amb aquest objectiu una guia per al professorat amb informacions sobre maneres d'abordar les diferents temàtiques

  

Implicació de les colles de Carnaval: ni una gota d'alcohol durant la passada infantil de 2014

 

La resposta per part de les diferents entitats i colles implicades en la celebració del Carnaval a Roses no s'ha fet esperar, i la resposta a la crida feta per l'Àrea de Festes i Carnaval va ser immediata.

 

Així, les diferents colles han regulat el consum d'alcohol durant les passades, aconseguint que durant la tradicional passada infantil de dissabte a la tarda celebrada el passat any, no es consumís res d'alcohol, mentre que en la passada matinal de diumenge, un 90% de les colles van mantenir la mesura.

 

La voluntat municipal és la d'implicar tots els agents que participen i fan possible el carnaval rosinc, amb el doble objectiu d'actuar preventivament contra el consum d’alcohol, d'una banda, i de vetllar per mantenir el bon posicionament, qualitat i projecció d'un carnaval que cada any atreu milers de persones fins a Roses, de l'altra..

 

Els resultats evidencien l'encert de la proposta

 

Independentment de la bona valoració de la campanya realitzada pels propis alumnes participants, equips docents, consistori, Taula de Salut de l'Alt Empordà, etc, l'aval més fiable sobre l'èxit de la proposta el donen les valoracions donades pels equips mèdics i policials del municipi durant el seguiment realitzat posteriorment a les dues edicions anteriors.

 

Tant en l'àmbit d'atencions sanitàries realitzades per Creu Roja i CAP per la ingesta d'alcohol o drogues, com els serveis policials amb motiu d'incidents o baralles, s'evidencia un descens durant 2013 i 2014 respecte a anys anteriors.

 

Uns resultats que animen l'Ajuntament de Roses a continuar treballant en aquesta línia, amb la col·laboració tant dels diversos departaments municipals implicats (Joventut, Policia Local, Festes i Carnaval, Cultura, Ensenyament, Sanitat i Turisme), com d'entitats, Mossos d'Esquadra, serveis sanitaris,... de la població, així com un important equip de voluntaris

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document