La història del bibliobús que portava llibres als soldats de la Guerra Civil, al Teatre Municipal

La Biblioteca Municipal de Roses ofereix el proper 2 d'octubre, la representació de l'obra “L'Abanderat. El bibliobús del front”, al Teatre de Roses. Amb aquesta activitat, la biblioteca rosinca s'afegeix a la commemoració de l'Any de les Biblioteques, alhora que celebra el 25è aniversari de la Biblioteca Jaume Vicens Vives i el 60è de la implantació de la biblioteca al municipi.
23/09/2015 06:40 -   Departament de Comunicació i Premsa  

L'Abanderat. El bibliobús del front” és una “road-movie” teatral en què l'espectador descobrirà la història del bibliobús republicà, un servei que portava llibres als soldats que lluitaven durant la Guerra Civil, fomentant el valor de la cultura i el coneixement en temps de guerra. L’obra, basada en fets reals, narra les aventures i peripècies del primer bibliobús de l'Estat.

 

Pa i llibres!, proclamaven els cartells durant la II República. A Roses, la Biblioteca ofereix la possibilitat de conèixer a través d'una representació teatral, l'important paper que tingueren les biblioteques en la transformació d'una societat analfabeta i pobra. I com, durant la Guerra Civil, un camió que donava cabuda a més de 2.000 llibres i 750 fullets i revistes, va oferir un total de 18 rutes fent préstecs de llibres a primera línia de front per, a continuació, servir de mitjà de transport per a prestigiosos intel·lectuals i escriptors catalans que viatjaren cap a França dins el bibliobús durant l'èxode republicà.

 

La peça teatral està interpretada per quatre actors que al llarg de l’obra representen més de setze personatges com brigadistes, milicianes, consellers, bibliotecàries o intel·lectuals, i fins i tot el mateix president Lluís Companys. “L'Abanderat. El bibliobús del front” és una obra de petit format explicada des de diferents registres teatrals (comèdia, titelles, poesia, musical...) i amb música de Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.

 

La representació tindrà lloc divendres 2 d'octubre al Teatre Municipal de Roses, a les 20.30 h. L'entrada és lliure.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document