L'Ajuntament de Roses posa a l'abast de la ciutadania el Portal de la Transparència

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha presentat aquest matí el nou portal web de Transparència municipal, amb l'objectiu d'oferir als ciutadans un millor accés a la informació pública. El web facilita informació sobre càrrecs electes i personal, plans de govern, execució del pressupost, projectes urbanístics, etc... amb l'objectiu de fomentar que la ciutadania pugui realitzar un acurat seguiment i control de l'acció de govern.
30/03/2015 10:55 -   Departament de Comunicació i Premsa  

- L'objectiu és facilitar als ciutadans la informació pública de forma senzilla i accessible

Al nou portal s'accedeix a través de www.roses.cat


El nou portal, al qual s'hi accedeix a través de la pàgina oficial de l'Ajuntament (www.roses.cat), on s'ha habilitat un banner destacat per facilitar la seva localització i ràpid accés, posa a disposició dels ciutadans tota la informació sobre l'activitat municipal, estructurant-la a través de tres grans blocs: Transparència, Dades Obertes i Participació.


L'apartat Transparència és on el ciutadà pot trobar tot el gruix informatiu dividit en seccions: per temàtiques: (informació sobre càrrecs electes, de confiança i personal de la corporació; eines i serveis d'atenció al ciutadà; informació econòmica amb tota la informació referent al pressupost municipal i dels organismes descentralitzats, comptes anuals, modificacions pressupostàries, deute municipal, subvencions concedides,...); contractació municipal; ordenació urbanística i projectes; actes dels òrgans col·legiats; etc.


Un altre bloc de la web el conforma el denominat “Dades Obertes”, que ben aviat posarà a disposició de l'usuari tota aquesta informació en format “open data”, permetent així que qualsevol que ho desitgi pugui exportar tota aquesta informació o fer servir informació estadística i detallada referent a la vila i a l'administració.


Per últim, l'apartat Participació ofereix les vies per permetre la ciutadania presentar les seves propostes, reclamacions, etc, basant-se en la idea que un govern obert és un govern basa en la col·laboració i la participació de tothom.  


El projecte s’insereix en una nova cultura de la transparència i d’accés obert al coneixement i a la informació, que estan generant un nou model de relació, participació i col·laboració. En aquesta línia, el Portal s’ha concebut com un projecte que evolucionarà, especialment en l’àmbit de dades en format obert, i creixerà amb la implicació de tot el consistori, on tots els departaments estan inclosos en el projecte, essent responsables de la introducció i actualització continuada de les dades que els corresponen.

 

L'Ajuntament s'anticipa als terminis legals establerts

 

El desembre de 2013 les Corts Generals van aprovar la Llei 19/2013 de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Al seu torn, un any més tard, el Parlament de Catalunya aprovà la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Aquestes normes tenen per finalitat promoure la transparència de l’activitat pública i el compliment de les obligacions de publicitat,

 

Tot i que segons la legislació referida, les administracions han de posar en funcionament els seus portals abans dels mesos de juliol (Catalunya) i desembre (Llei de Transparència de l'Estat), l'Ajuntament de Roses s'avança a aquests terminis per facilitar el dret dels ciutadans a accedir a la informació pública i per garantir l’observació de les disposicions de bon govern.

 

Autoavaluació contínua

 

Un altre dels apartats del portal permet avaluar el grau de compliment i dades incloses dins el portal, a través dels indicadors ITA (Transparency International España) i Infoparticipa, posant a disposició de l'usuari els resultats de la gestió pública del municipi. 


Accediu al Portal de la Transparència a través del següent enllaç:

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document