Simulacre d'incendi d'una embarcació de pesca al port de Roses

•Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat han organitzat conjuntament un exercici al port de Roses on s’ha simulat l’incendi d’una embarcació de pesca, amb dos ferits •El simulacre ha servit per formar la marineria del port en la primera resposta a l’emergència, posar en pràctica el Pla d’autoprotecció del port i el Pla de contingència del port, així com el Pla especial d’emergències per contaminació accidental de les aigües marines a Catalunya (CAMCAT
04/06/2014 13:25 -   Departament de Comunicació i Premsa  
La dàrsena pesquera del port de Roses ha estat avui l’escenari d’un simulacre d’incendi d’una embarcació a la dàrsena pesquera. L’exercici l’han organitzat Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat amb col·laboració de la Confraria de pescadors de Roses i de Port Roses.
 
L’exercici ha consistit en l’incendi d’una embarcació que es trobava amarrada al moll pesquer. Com a conseqüència de l’incendi una persona ha resultat ferida en caure a l’aigua durant la col·locació de les barres absorbents i una altra ha quedat atrapada dins de l’embarcació.
 
L’objectiu principal d’aquest simulacre ha estat posar en pràctica la primera resposta a l’emergència per part de la marineria i personal del port, el sistema d’avisos dels plans d’emergència del port, el desplegament i coordinació entre els diferents mitjans i cossos d’emergències actuants.
 
El foc l’ha detectat un transeünt que ha trucat al telèfon únic d’emergències 112, que ha alertat els cossos operatius. Així mateix, des del port també s’ha iniciat el protocol d’avisos d’emergència previstos al Pla d’autoprotecció (PAU), i Port de Roses també ha trucat al telèfon 112, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil, i el guardamolls del port ha avisat la Guàrdia Civil. Protecció Civil de la Generalitat, a través del CECAT, ha realitzat els avisos corresponents als grups d’intervenció.
 
El personal del port s’ha encarregat d’assegurar l’embarcació al moll i la marineria del Port de Roses ha col·locat les barreres absorbents al voltant de l’embarcació per prevenir el possible vessament de carburant a l’aigua de la dàrsena pesquera. Per assegurar l’embarcació afectada, primer l’han aïllat de la resta per evitar la propagació del foc, i han col·locat cadenes per assegurar-la al moll. Mentre es feien aquestes operacions un mariner ha caigut a l’aigua i ha resultat ferit lleu.
 
En arribar al lloc de l’accident, els Bombers de la Generalitat han passat a comandar l’emergència, han finalitzat l’extinció de l’incendi i han evacuat un mariner atrapat pel fum a l’interior d’un camarot de l’embarcació afectada. Hi han desplaçat un camió d’aigua BRP (Bomba Rural Pesant) del parc de Roses, un vehicle lleuger de comandament i una unitat dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) subaquàtics.
 
Salvament Marítim, coordinats per la Capitania Marítima, ha donat suport amb una embarcació amarrada al port i ha col·laborat en les tasques d’extinció des del mar, també ha participat en l’evacuació del mariner ferit.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) amb dos tècnics en transport sanitari (TTS) que, un cop feta la recepció dels malats, els han avaluat i estabilitzat per tal de realitzar el trasllat al centre hospitalari més adient d’acord amb la seva patologia.
 
Els Mossos d’Esquadra han coordinat el grup d’ordre i s’han encarregat del control d’accessos al port de Roses i d’establir la zona de seguretat per facilitar l’accés dels vehicles d’emergència. Per fer-ho, han desplaçat efectius de l’Àrea Bàsica Policial de Roses i han comptat amb el suport de la Policia Local de Roses i de la Guàrdia Civil.
 
Aquest simulacre ha comptat amb la participació de diferents grups d’intervenció i institucions com els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local de Roses, Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Salvament Marítim, Ports de la Generalitat, Confraria de pescadors de Roses, Port de Roses, telèfon d’emergències 112 i tècnics de Protecció Civil de la Generalitat.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document