“Xistos” i ocurrències sobre el matrimoni de principis del segle XX

Aquest mes, coincidint amb el to humorístic i disbauxat del Carnestoltes, l'Arxiu Municipal de Roses presenta en el seu apartat web El Document del Mes, el llibre Llaminadures del cor. Gràcies, xistos y ocurrències sobre'l plet del matrimoni y les seves conseqüències, un recull d'acudits i reflexions en to humorístic sobre el matrimoni i la relació entre homes i dones. El llibre data de l'any 1915 i pertany al fons de la Família Denclar, donat a l'Arxiu de Roses l'any 2002.
10/02/2016 11:15 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El llibre s'estructura en un enfilall d'acudits, ocurrències i algunes reflexions sobre el matrimoni. El seu autor, un desconegut Quart Dols, repeteix al llarg de les 57 pàgines que integren el volum, els tòpics de les relacions entre homes i dones sota l'enfoc masclista imperant fa un segle exacte.

 

El títol esdevé un bon exemple de literatura popular del primer terç de segle XX, destinada a ser consumida per les classes urbanes obreres i menestrals. Cal pensar que, lentament, la instrucció dels infants s'estenia a totes les capes socials i, en conseqüència, la lectura es democratitzava i s'eixamplava. Aquests tipus de llibres, doncs, venien a satisfer les necessitats lectores d'una nova població lectora. La mateixa conformació de petites biblioteques personals, com la de Joan Denclar i Joaquima Jacomet, en són un símptoma ben clar.

 

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç:

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document