25 municipis de l'Empordà i de la Catalunya Nord, units per un projecte de turisme sostenible
La importància de la signatura que ha tingut lloc aquest matí radica en què es tracta del primer acord administratiu de caire econòmic i transfronterer entre ambdós territoris, així com en el fet que la proposta ha estat capaç d'aglutinar fins a 25 municipis en un projecte en comú, basat en la posada en valor del territori de l’espai transfronterer de l’Albera i del seu litoral relacionat.
Primer pas, definició de potencialitats i objectius
Un espai geogràfic que acull tres parcs i una gran reserva naturals, clarament identificat pel seu paisatge, mediterraneïtat, cultura, tradicions i patrimoni. Aquesta realitat ha estat el punt de partida perquè un total de 25 municipis d’ambdós costats de la frontera, hagin decidit unir esforços i potencialitats per impulsar un model turístic comú, sostenible i diferenciador, a través d’un projecte de referència europeu.
Els objectius del projecte són promoure el desenvolupament econòmic i social dels municipis que l’integren, valoritzar l’àmbit territorial i les singularitats que li són pròpies i desestacionalitzar el turisme. Conscients que per aconseguir-ho cal la implicació directa tant de les administracions públiques com dels agents econòmics privats, durant aquest 2013 s'han realitzat una sèrie de jornades d'anàlisi i treball comú per avançar i donar forma a la proposta.
D'aquesta manera, les sessions de treball entre municipis, empresariat i agents implicats, s'han anat succeint des del passat mes de març, en una fase preparatòria que també ha comptat amb la col·laboració de l'ICRESS de la Universitat de Perpinyà Via Domitia i de l'INSERTUR de la Universitat de Girona, i que ha donat com a fruit la redacció de l'avantprojecte “Desenvolupament Turisme Sostenible (DTD)”.
L’avantprojecte ha estat marcat per quatre trobades de cooperació: una primera de presentació que tingué lloc a Roses el passat mes de març; seguida de dues sessions de formació, una a Saint André sobre “Turisme sostenible en un context transfronterer, oportunitats, amenaces i potencialitats” i l’altra a Portbou amb la proposta “Matèries de turisme sostenible i noves tendències”. El 13 de juny es realitzà la darrera sessió en el Castell de Valmy d'Argelèrs-sur-Mer, on es va poder copsar l'interès de totes les parts implicades en el projecte i es fixà el seu desenvolupament, que avui inicia el seu recorregut amb la signatura d'aquest acord.
Signatura de l'acord marc: projecte comú i búsqueda de finançament
Precisament, tant la voluntat de participació de la totalitat d'ens inclosos en l'avantprojecte, com la bona resposta i mobilització tant des del sector públic com dels tècnics i professionals del sector privat, han estat elements claus en l'impuls del projecte, que persegueix la finalitat de produir un impacte positiu en tots el municipis participants.
En base a l'acord marc signat avui, els socis es comprometen al desenvolupament d'un projecte transfronterer comú, basat en la potenciació dels valors del “paisatge viu evolutiu”, així com a l'aportació dels recursos materials i financers necessaris per al seu desenvolupament en les fases d'animació i redacció del projecte.
Per últim, pensant en el finançament necessari per a l'execució de les actuacions i propostes que puguin plantejar-se en base a aquest projecte, l'acord signat ha aprovat també la seva presentació al Programa de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra (POCTEFA), per al període 2014-2020.
Els municipis que participen en el projecte són:
Consorci Terra de Pas (Roses, Cadaqués, Selva de Mar, Llançà, Colera, Portbou, Vilamaniscle, Rabós, Pedret i Marzà, Vilajuïga, Pau, Garriguella i Palau Saverdera).
Comunitat de Municipis de l’Albera i Costa Vermella (Argelers de la Marenda, Banyuls de la Marenda, Cervera, Cotlliure, La Roca d’Albera, Montesquiu, Palau del Vidre, Portvendres, Sant Andreu de Sureda, Sant Genis de Fontanes, Sureda i Vilallonga dels Monts).
Accions del document