ADÉU, JOAN

El passat dissabte dia 5 d’octubre ens deixava, als 69 anys, l’amic i col·laborador de l’AMR Joan Boix i Castey. Més enllà de la seva faceta més coneguda de col·leccionista, en Joan era una persona sobretot afable i entranyable, apassionada i múrria, present i constant. Era, en definitiva, un nervi. Solia visitar l’AMR de bon matí, sempre amb un pas de porta presidit per una mitja rialla que premonitzava alguna facècia per explicar o alguna darrera adquisició documental envoltada de problemes, dificultats i treballs. D’esperit alegre, la seva passió pel col·leccionisme es feia evident des del “bon dia” inicial. La seva era un autèntica passió, no hi podia fer més, el superava. Aquesta “debilitat” el feia proper, però, alhora, fort i decidit, tossut i determinat.
07/10/2013 07:30 -    

L’afició de Joan Boix no se circumscrigué al simple col·leccionisme. Amb els anys, també sabé canalitzar la contundència de la seva feina tenaç i perllongada i oferí als seus conciutadans els resultats de tot aquest esforç, sobretot en forma d’exposicions de fotografia antiga (1990 i 1997) i de publicacions de làmines de disseny i qualitat indubtables (Roses, dels anys trenta als seixanta, 1997; Roses, patrimoni històric, 1999). La seva feina serví per desvetllar la consciència del passat històric del nostre poble a molts rosincs i rosinques als quals se’ls escamotejà una part fonamental de la seva identitat col·lectiva. Sigui com sigui, Joan Boix posà a disposició dels investigadors el seu capital fotogràfic quantes vegades calgué.

 

En els darrers temps, Joan Boix inicià una ingent tasca de reorganització de tot el seu material fotogràfic. D’aquest procés en sorgí una donació de documents a l’AMR que constitueix una peça fonamental per a l’estudi de la història fotogràfica de Roses.

 

Ara, massa aviat, en Joan ha deixat tot d’allò que tant havia estimat. A nosaltres, a l’AMR, ens manca, però, la persona afable i entranyable, apassionada i múrria, present i constant. El seu nervi.

 

ARXIU MUNICIPAL DE ROSES

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document