Mesures sanitàries de salvaguarda per a la prevenció de la Influença Aviària

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya alerta de la detecció de diversos virus a Catalunya d'influença aviària (IA) que afecten a les aus de corral i a altres tipus d'aus. Aquests virus estan avançant i són potencialment perillosos tant per les pèrdues que poden ocasionar al sector primari com per la potencialitat que tenen de saltar entre espècies. Davant aquest fet, es recomana a totes les granges, comercials i d'autoconsum, inclosos els particulars amb tinença d'aus de corral no registrades, l'aplicació de diverses mesures:
27/02/2023 12:33 -    
 - Prohibició ús d’aus dels ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclams de caça
- Prohibició cria d’ànecs i oques conjuntament amb altres especies d'aus de corral
- Prohibició de la producció i manteniment d'aus de corral a l’aire lliure
- Prohibició de donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on hi puguin accedir aus silvestres (excepte si estan tractats de manera que garanteixi la inactivació del virus de la lA)
- Els dipòsits d'aigua situats a l'exterior necessaris per motius de benestar animal quedaran suficientment protegits contra les aus aquàtiques silvestres
- Prohibida la presència d’aus de corral o altres tipus d'aus captives en centres de concentració
 
 
Davant la gravetat de les conseqüències que comporta la introducció de la grip aviària en les granges, cal tenir present que: 
 
- La influença aviària és una malaltia que provoca elevada mortalitat ens aus i és altament contagiosa entre aus
- Les aus salvatges poden ser portadores i poden transmetre el virus a les aus de corral a través del contacte directe o indirecte amb aquestes, ja sigui a través de femtes, aigua compartida, secrecions nasals, per persones, equips, estris, ...
- Estan obligats a comunicar la tinença o cria d’aus de corral, encara que sigui per a l’autoconsum, a l’Oficina Comarcal del DACC corresponent, per poder localitzar les granges i aplicar mesures de protecció.
- S'han de complir amb les restriccions de cria a l’aire lliure que puguin afectar temporalment, per prevenir el contacte amb aus salvatges.
- La importància i l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia. Es considera sospita d'IA l’aparició d’algun dels següents signes: 
 
 Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%.
 • Disminució en la posta superior durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.

 •  

  Mortalitat elevada sense causa justificada.

 •  

  Signes clínics diversos com tos, esternuts, Ilagrimeig, descàrrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, tremolors, apatia, lesions hemorràgiques...

 

Podeu consultar el BAN Municipal i el tríptic amb consells per a la cria d'aus d'autoconsum aquí

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg

Accions del document